Закарпатцям компетентно про «пенсійні» зміни

Начальник управління Пенсійного фонду України в Ужгородському районі Наталія Кіш розповідає про новинки у пенсійному забезпеченні.
 

 

Наприкінці минулого року Верховною Радою прийнято Державний бюджет України на 2015 рік та низку законів, що регулюють  питання бюджетного, податкового, трудового, пенсійного та іншого законодавства. Ухвалені зміни  мають  значний вплив і на розвиток пенсійної системи.

Зокрема, відповідно до Законів змінено розміри «спеціальних» пенсій, межу для оподаткування «великих»; встановлено новий порядок сплати збору на загальнообов’язкове  державне пенсійне страхування, умови його нарахування  та сплати, затверджено розміри прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати тощо.

Про нове у пенсійному забезпеченні розповідає начальник управління Пенсійного фонду України в районі Наталія КІШ:

– Почну з того, що, певно, найбільш турбує жінок передпенсійного віку. Їм законодавець подовжує термін дострокового виходу на пенсію – у 55 років, за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи до 1 січня 2022 року. У цьому разі розмір пенсії буде зменшуватися на 0,5% за кожний повний чи не повний місяць дострокового виходу на відпочинок. Для обчислення пенсії враховується заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 р. Тепер до 1 січня 2022 року (досі було до 1 січня 2016 року), за бажанням пенсіонера при наявності оригіналу довідки про зарплату, для обчислення пенсії також враховується зарплата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

Змінюються розміри так званих «спеціальних» пенсій. При призначенні  пенсій таким категоріям пенсіонерів, як прокурори, державні службовці, судді, народні депутати, службовці органів місцевого самоврядування відсоток від заробітної плати, що береться для обчислення пенсії, зменшується з 70 до 60. Зменшено й відсоток із 80 до 60, від заробітної плати  при призначенні пенсій за законом «Про наукову та науково-технічну діяльність». Окрім того, передбачено, що  пенсіонер будь-якої із «спеціальних» категорій позбавляється права на отримання пенсії у разі вчинення корупційного діяння. Не буде здійснюватися й перерахунок у разі зростання зарплати. А порядок проведення перерахунків взагалі визначатиме Кабмін.

Скасовано й можливість виходу на пенсію достроково за півтора року до досягнення  пенсійного віку, якщо людина  звільняється  у зв’язку із скороченням штатів або за станом здоров’я. Це стосується і норми щодо призначення до пенсій доплат за проживання на забруднених територіях, але це не вплине на розміри раніше призначених. А от для пенсій, призначених після 1 січня 2015 року,  відповідна доплата встановлюватися вже не буде.

До того ж  Кабінету Міністрів України надано право визначати розміри пенсій, надбавок, підвищень чорнобильцям та дітям війни, а також порядок індексації пенсій, визначення розміру підвищення дітям війни, встановлювати і розміри мінімальної пенсії інвалідам-чорнобильцям, додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю внаслідок аварії на ЧАЕС, компенсацій сім’ям за втрату  годувальника внаслідок чорнобильської катастрофи. Крім цього, Кабмін має затвердити спеціальний порядок проведення індексації розмірів пенсій у поточному році.

Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, зросте до 1074 грн. Зазначу, що розмір мінімальної пенсії за віком дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних (949 грн.). Розмір надбавок та підвищень до пенсій  також прив’язаний до цього показника. За умови реалізації запланованих реформ, що забезпечить необхідний фінансовий ресурс, уже із 1 грудня 2015 року, згідно із законом про держбюджет, прожитковий рівень для осіб, які втратили працездатність, зросте до 1074 гривень. Для пенсіонерів це означає, що з 1 грудня буде проведено перерахунок  пенсій, а також надбавок і підвищень до них, виходячи вже з цієї суми.

Зміни торкнулися і оподаткування пенсій. Тепер оподаткуванню підлягають пенсії, розмір яких перевищує три мінімальних заробітних плати (3654 грн.), в частині такого перевищення  за ставкою 15%. Якщо ж сума  перевищення над трьома мінімальними заробітними платами більша за 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, то ставка податку збільшується до 20%.

Набули чинності нові норми щодо збору на  обов’язкове державне пенсійне страхування при купівлі іноземної валюти. Ставку збільшено з 0,5% до 2%. Його сплачують лише фізичні особи, які купують готівкову валюту (крім громадян, які мають валютні кредити й купують іноземну валюту для їх погашення), пишуть "ВУ".

 

31 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів