Закарпаття очікує на запуск великого реверсу газу зі Словаччини

Це питання сьогодні серед інших обговорили президенти України та Словаччини — Петро Порошенко та Роберт Фіц

 

Президент обговорив з Прем’єр-міністром Словаччини плани розширення співпраці

Президент Петро Порошенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо.

Президент подякував Прем’єр-міністру за потужну та послідовну підтримку України в європейських інституціях. «На Раді Європейського Союзу Голос Словаччини дуже сильно звучить на підтримку України», – відзначив Петро Порошенко.

Прем’єр-міністр Фіцо наголосив, що Словаччина підтримує євроінтеграційні прагнення України. «Словаччина повністю вас підтримує в ваших амбіціях стати членом Європейського Союзу. Якщо буде зацікавленість з вашого боку, ми з великим задоволенням передамо наш досвід вступу в ЄС», – сказав словацький Прем’єр.

Особливу увагу співрозмовники приділили питанню постачання газу. Прем’єр-міністр Фіцо повідомив про готовність збільшити з 1 березня потужності газопроводу «Ужгород-Вояни» з 11,5 млрд куб м до 14,5 млрд куб м на рік. Роберт Фіцо зазначив: «Ми фактично виходимо на 1/3 об’єму вашої внутрішньої потреби». Він при цьому наголосив, що стратегічним завданням урядів двох країн є збереження транзитного характеру України та Словаччини.

Президент висловив особливу подяку за ефективну співпрацю країн у енергетичній сфері. «Запущені за вашої участі 2 вересня реверсні поставки газу через ділянку «Вояни-Ужгород» сьогодні довели свою ефективність», – сказав Глава держави.

Збільшення з 30 січня потужності газопроводу до 40 млн кубометрів газу на добу повністю відповідає інтересам України, підкреслив Петро Порошенко. «Ми зацікавлені у якнайшвидшому запуску великого реверсу із Словаччини», – заявив Президент.

Глава держави висловив впевненість в тому, що створення великого газового хабу на базі ринків країн «Вишеградської п’ятірки» (Словаччина, Угорщина, Чехія, Польща та Україна), про що йшлося у Братиславі у листопаді 2014 року, відповідає інтересам всіх країн регіону. «Ми будемо вдячні, якщо Словаччина та Угорщина прискорять також введення в експлуатацію цього газопроводу», – сказав Петро Порошенко, зазначивши, що має намір обговорити ці питання під час візиту в Україну Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Президент також відзначив зацікавленість у розвитку двосторонньої торгівлі. «Ми з нашого боку готові зробити все, щоб інтенсифікувати наші відносини», – сказав Глава держави. Петро Порошенко зазначив, що країнам слід більш активно використовувати можливості, які відкрилися після імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, зокрема її економічної частини про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

Глава держави повідомив, що доручив Уряду активізувати транскордонне співробітництво зі Словаччиною в частині створення спільних прикордонних і митних постів для боротьби з корупцією і пришвидшення та полегшення перетину кордону.

Президент запросив словацьких фахівців долучитися до процесу реформування України у рамках Національної ради реформ.

Роберт Фіцо підкреслив необхідність інтенсифікації економічних стосунків, особливо між підприємцями двох країн. Він повідомив про плани провести форум підприємців, на який мають приїхати близько 200 представників українського бізнесу та близько140 – словацького.

Крім того, Словацький Прем’єр наголосив на зацікавленості його країни в реалізації різних проектів прикордонного співробітництва, зокрема проекту побудови ширококолійної залізниці між двома країнами.

 

06 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів