Про те, як відходили з Дебальцева і які втрати понесли - з вуст ужгородського бійця (ВІДЕО)

Досі не зрозуміло, скільком вдалось вижити та уникнути полону з 8 тисяч бійців, які знаходились у Дебальцевому.

 

Президент України Порошенко намагається подати відступ з Дебальцевого, як перемогу України, але втрата міста, очевидно, є дошкульною поразкою у війні із сепаратистами. Втім, не здавшись у полон, ті, хто зміг вибратись із оточення, позбавили очільників сепаратистів потужного козиря. Про це пише видання New York  Times у матеріалі, присвяченому обставинам відступу українських військових з Дебальцевого.

Видання наводить свідчення солдатів, які зуміли вибратись із Дебальцевого.

“Місто залишило багато вантажівок з людьми, але небагато з них дістались цілі. Максимум третина змогла вибратись з Дебальцевого" - наводить слова сержанта по імені Володимир New York Times.

Інші співрозмовники розповіли виданню, що до кінцевого пункту при відступі дісталась більшість солдатів, які починали відступ у колоні із майже 100 вантажівок. Багато завершували відступ пішки, після знищення машин вогнем ворога.

22-річний медик Альберт розповів, що наказ про відступ тримали у секреті до останньої хвилини, потім дали 10 хвилин на розміщення у вантажівках. 

"Вантажівки вишикували на краю міста, а танки та гусеничну техніку вишикували у колони по обидва боки від вантажівок, щоб таким чином прикрити солдатів при відступі через поля", - пише видання.

"Бій розпочався негайно. Вантажівки виходили з ладу та стикались одна з одною у темряві, бо їхали із вимкненими фарами. До світанку колона розтягнулась на відкритій місцевості і обстрілювалась з усіх боків"

"По відступаючих стріляли з танків, систем залпового вогню та снайперських гвинтівок. Мертвих та поранених лишали на снігу, бо їх було надто багато", - цитує Альберта видання.

Останні 6 кілометрів шляху Альберт біг. За його словами, частина солдатів, які змоги вибратись з Дебальцевого, зробили це пішки.

"Досі незрозуміло скільком вдалось вижити та уникнути полону з 8 тисяч, які знаходились у Дебальцевому. Порошенко ж заявив, що місто залишили 80 відсотків вояків", - резюмує New York Times.

У телесюжеті, знятому "112 каналом", бійці розповідають про те, як відходили з Дебальцева і які втрати понесли. Серед них – й ужгородський військовий, боєць 128-ої бригади Олег Височан.

 

19 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів