Закарпатський екс-міністр: Курс лихоманить через поведінку НБУ, який підіграє спекулянтам

Національний банк України повинен боротися зі спекулянтами, які розігрівають валютний ринок і підштовхують гривню до девальвації. 

 

Про це ТСН.ua розповів екс-міністрів фінансів, народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Віктор Пинзеник.

За його словами, за нестабільність курсу несе відповідальність НБУ. При цьому політик визнає, що падіння курсу гривні не є виключно провиною регулятора.

"У нас роками був дисбаланс - імпорт перевищував експорт. Долари ж треба десь взяти, ми їх не друкуємо. До цього всього додамо борги. Те, що творилось роками – неминуче мало прорвати, бо нам припинили позичати, а резервів немає. Це не є відповідальність Нацбанку. І те, що НБУ відпустив курс – правильне рішення. Але курс лихоманить вже не перший місяць. Ось тут якраз і є відповідальність Нацбанку", - сказав Пинзеник, додавши, що різкі коливання курсу стають причиною появи спекулянтів.

"Вони піднімають голову. Задача НБУ – задушити спекулянта", - заявив екс-міністр.

Пинзеник переконаний, що сьогодні існує кілька факторів, які свідчать про неправильну поведінку Нацбанку.

"Перший момент – вихід на ринок. НБУ виходив тільки на готівковий ринок, а курс не там визначається. За свідченнями, цього року готівковий ринок всіх валют був $198 млн, безготівковий – $10 млрд, тобто у 50 разів вищий", - вважає Пинзеник.

"По-друге, з якою політикою виходив Нацбанк? Колись в інтерв'ю одному з каналів спекулянт відповів: "Мене не цікавить курс, мене цікавить різниця". Він заробляє на різниці. Постійні зміни курсу – це "клондайк" для спекулянтів. Давайте подивимося, як НБУ виходить на валютні аукціони. Він виходить з двома курсами, а це чудові умови для спекулянта. Нацбанк не має права виходити з двома курсами. Образно кажучи, сьогодні курс на ринку - 30, НБУ заявляє: "Я всім буду продавати долари за курсом 30 грн". І сьогодні ж озвучує: "Всім, хто не "нажерся" доларів сьогодні, я завтра буду продавати по курсу 29,50". Тобто Нацбанк починає вести курс і відбиває можливість заробітку", - зазначив політик.

На думку нардепа, Нацбанк має оголосити політику гривневого голоду і припинити рефінансування.

"Треба взяти під контроль грошову масу і запобігти появі надмірного попиту. Проте це не все. У нас є попит на долари, легальний. На біржу, на міжбанк не виходять з тіньовими грошима. Візьміть дані про кореспондентські рахунки банків - там є зайва ліквідність. Треба взяти під контроль ліквідність комерційних банків. 30 млрд - це надмірна ліквідність, це зайві гроші, які будуть постійно тиснути на гривню. Тому перша річ, яку мав би зробити НБУ в пакеті рішень – оголосити на певний період, два-три тижні, політику гривневого голоду. Ніякого рефінансування. Треба взяти під контроль грошову масу і запобігти появі надмірного попиту. Таким чином можна "намацати" реальний курс", - констатував Пинзеник

 

27 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів