На Закарпатті понад півтисячі населених пунктів з жахом чекають паводок (ФОТО)

У Текові, що на Виноградівщині, почали самотужки нарощувати дамбу власними силами. На жаль, державна протипаводкова програма не фінансується вже два роки…
 

 

Попередити і вберегти! Так, працівники Закарпатського управління водного господарства взялися укріпляти береги Тиси. На Виноградівщині, поблизу села Теково, насипали дамбу, що може витримати паводок більший, ніж у 2001 році. Відтак, понад 300 метрів дамби по Тисі працівники водного господарства заклали мішками з піском та глиною.

Як основу стелять водонепроникну поліетиленову плівку. Таким простим способом, впевнені спеціалісти, у разі весняного паводку можна зупинити чималу кількість води. Хоча після паводків у 1998 та 2001 роках і виділяли десятки мільйонів гривень на зведення берегоукріплень та дамб, до цього часу програма виконана лише на четверть. 

«Роботи по нарощуванні і реконструкції цієї дамби призупинені. Так як з підрядником, що працював тут ще у 2011-12 роках і досі не розрахувалися. До речі, це не єдине проблемне місце. По цій же дамбі, але біля інших сіл, треба реконструювати ще 9 кілометрів», - розповідає начальник  Виноградівського міжрайонного управління водного господарства Станіслав Коломис.

У найближчих до дамби селах, кажуть - коли річка виходить з берегів, то лише на закарпатській стороні заливає 10 сіл та близько 12 тисяч гектарів угідь, стільки ж в Угорщині. У разі потреби, дамбу між Теківськими мостами можна наростити за добу. Проте таких неукріплених місць залишається ще кілька десятків кілометрів. 

Володимир  Чіпак, начальник  басейнового  управління  водних  ресурсів  р. Тиса, зізнається: «Ми зробили недостатньо. Захистили від паводків біля 70-ти населених пунктів, а потрібно більше 500. Залишилось зробити десятки кілометрів берегоукріплень лише по річці Тисі, стільки ж по низині Латориці, Боржави. Я вже не говорю про ті локальні берегоукріплення, які потрібно робити по гірським районам: Рахівщині, Тячівщині, Міжгірщині тощо».

Після останнього великого паводку у 2001 році, почали активно зводити дамби та захисні споруди. Ще два роки тому для повного завершення робіт не вистачало близько 80-ти мільйонів гривень. Зараз цю суму, через різке коливання курсу валют, можна збільшувати в рази. Залишається сподіватися, що цієї весни великих паводків не буде…

 

Роман Сов’як для Uzhgorod.net.ua

Нагадуємо, які паводки пережило Закарпаття...

 

28 лютого 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів