Закарпатські школярі поділилися теплом своїх сердець (ФОТО)

Та запалили вогник Добра, Віри і Надії в те, що в Україні таки настане Мир!

 

У дні вшанування річниці пам’яті подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні в Яроцькій ЗОШ І-ІІ ст. Ужгородської районної ради Закарпатської області відбулося планове засідання районного методичного об’єднання вчителів музичного мистецтва загальноосвітніх шкіл у формі семінару-практикуму «Міжпредметні зв’язки на уроках музичного мистецтва», яким керувала Штефанець Марина, методист Ужгородського РМК Ужгородської райдержадміністрації.

Учасників семінару гостинно привітав Сег Іван, директор Яроцької ЗОШ І-ІІ ст., котрий наголосив на тому, що семінар проводиться в дні увічнення великої людської, громадянської і національної відваги, самовідданості. Він ознайомив присутніх з концепцією розвитку школи в складних соціально-економічних умовах.

Квінтесенцією семінару-практикуму став відкритий урок з музичного мистецтва у 7-му класі за актуальною темою «Музика відкритого серця», який провела Васько Оксана, учитель музичного мистецтва Яроцької ЗОШ І-ІІ ст. Вона акцентувала увагу учнів та присутніх на тому, що це урок духовної музики, на якому інтегруються музичні знання, вміння, навички зі знаннями біблійної історії та християнської етики. Духовна музика, зазначила вчитель, народжується в серці, плине з нього і здатна відкривати серця всіх, хто її чує, слухає, сприймає.

На перших хвилинах уроку прозвучав уривок з пісні-молитви до Божої Матері за перемогу Добра над злом. Запалена свічка біля образів Ісуса Христа і Божої Матері символізувала і скорботу за тими, хто відстоював права і свободи людини, європейське майбутнє України на Майдані Незалежності і Світло, як перемогу над пітьмою – злом. До цього закликали також і мудрі вислови: «Люби ближнього свого, як самого себе», «Стережися злого, чини добро», «Ми завжди повинні нести іншим світло любові».

Одним із завдань, яке висувалося перед учнями на уроці, – навчитися розрізняти добро від зла засобами духовної музики, «виростити» Дерево Добра та згадати нехороші вчинки, записати їх на аркуші паперу та опустити в скриньку покаяння. Під час розучування пісні «Синові» (сл. В.Симоненка, муз. А. Пашкевича) у класі панувала емоційно піднесена атмосфера, присутнім наверталися на очі сльози від змісту та мелодики пісні. Зворушені присутні разом з учнями тихенько співали: «Виростеш ти сину, вирушиш в дорогу…», згадуючи тих матерів, які і сьогодні проводжають своїх синів захищати рідну землю від загарбників. Патріотично звучало «Все на світі можна вибирати сину, вибрати не можна тільки Батьківщину».

В обговоренні відкритого уроку взяли участь – Желізняк Василь, вчитель музичного мистецтва Пацканівської ЗОШ І-ІІ ст. Ужгородської районної ради, Рендер Ярослава, вчитель музичного мистецтва Концівської І-ІІІ ст. Ужгородської ради, Булина Віталія, вчитель музичного мистецтва Лінцівської ЗОШ І-ІІІ ст., Бурин Марина, вчитель музичного мистецтва Худлівської ЗОШ І-ІІІ ст. Ужгородського району, Андрейчик Людмила, вчитель музичного мистецтва Середнянської ЗОШ І-ІІІ ст. Ужгородської районної ради та інші. Зокрема, під час аналізу уроку Василь Желізняк з болем у серці згадав Героїв Небесної Сотні, підкреслив актуальність духовної музики в духовно-моральному та естетичному вихованні молодої генерації. Рендер Ярослава висловила думку про те, що такі інтегровані уроки музики, біблійної історії, християнської етики є ефективними у плані формування духовного світу підлітків. Булина Віталія відзначила, що урок від початку до кінця з усіма його структурними компонентами був пронизаний глибокою духовністю музичних творів, присутніх вразило і формулювання творчих завдань: намалювати Дерево Добра своєї життєвої дороги, знайти в Біблії притчу про дерево і світильник.

Спеціально запрошений гість семінару-практикуму – Баяновська М.Р., завідувач кафедри суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, канд.пед.наук, доктор філософії (PhD), доцент, член Національної Ліги українських композиторів подякувала учням і учителю за виконану пісню «Молитву дитяти» (сл. Юлії Драгун, муз. Марії Баяновської). Як науковець, зазначила, що урок проведено на високому методичному рівні. В аналізі уроку вона вказала на провідні змістові лінії – вплив духовної музики на формування духовного потенціалу особистості; музичний розвиток особистості підлітка засобами духовних творів; інтеграцію музичних, біблійних знань та знань християнської етики, що ефективно впливають на збагачення духовного світу учнів.

Доцент Баяновська Марія запропонувала обговорити її пропозицію про включення пісні «Пливе кача по Тисині» до вивчення в шкільній програмі з музичного мистецтва, оскільки цей твір став широко відомим в Україні ще 2014 року під час подій Революції Гідності. Сьогодні його вважають неофіційним гімном-реквіємом за невинно убієнною Небесною Сотнею.

Другий запрошений гість уроку – Граб Марія, завідувач Баранинського ДНЗ та музичний керівник цього закладу, під час аналізу відкритого уроку запропонувала своє виконання пісні «Молитва дитяти» (муз. Марія Баяновської) з використанням шумових, ударних музичних інструментів, які сприяють формуванню в учнів художнього образу цієї пісні, та підтримала пропозицію Марії Баяновської.

Стало доброю традицією, що відкритий урок доповнюється виховними заходами.

Виховний захід «Тепло єдиної родини» став вдалим продовженням згаданого вище уроку. Гливка Наталія, педагог-організатор цієї школи, наголосила на тому, що родинне виховання, яке базується й на християнських традиціях, звичаях і обрядах, є пріоритетним напрямом виховної роботи в школі, акцентувала увагу присутніх на вагомості у цей складний для країни і кожної сім’ї час, об’єднатися в єдину родину, адже сім’я – школа, церква – село Ярок – це одна єдина родина.

Учні поділилися теплом своїх сердець і запалили вогник Добра, Віри і Надії в те, що в Україні настане Мир.

Присутнім на довго запам’ятається інсценівка біблійної історії «Стрітення Господнє».

У підсумку роботи районного методичного об’єднання вчителів музичного мистецтва Штефанець Марина відзначила високу організацію, методичну насиченість та глибоку змістовність проведеного відкритого уроку «Музика відкритого серця» та виховного заходу «Тепло єдиної родини».

Баяновська Марія, завідувач кафедри суспільно-гуманітарної та етико-естетичної освіти ЗІППО

Штефанець Марина, методист Ужгородського РМК Ужгородської райдержадміністрації

 

01 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів