Горянин Євген: За кордоном держава думає про народ, а у нас, якщо сам за себе не подумаєш, - все, гаплик... (ВІДЕО)

Дві години по карпатським ямах і він в ЄС. Євген їздить цим маршрутом вже 18 років, останнім часом без поспіху - роботи мало.

 

Про сьогоднішній бізнес на кордоні від кореспондента "Подробиць" у Закарпатській області Марини Коваль.

"Минулого року десь 13-14 тисяч кілометрів наїздили за місяць, а тепер 7-8, вполовину. Є такі фірми, які закрилися. Як їздити, коли солярка по 28 гривень, а на коло 560 літрів солярки - на 1600 кілометрів" — скаржиться Євген.

Плитку в Хуст, брус - до Словаччини. З собою тепер завжди газовий пальник і казанок. Харчуватися навіть в придорожніх кафе стало дорого.

"У холодильник складують, на паузу зупинився - є балон газовий, розігрів собі, приготував. За 10 євро можна раз перекусити в Автогрилі, але не наїсися".

39 за долар. Паніка і лихоманка. Підсумок - порожні полиці супермаркетів. Завтра може бути гірше. Люди позбавляються від гривні якось.

"Цукор у нас вже зовсім в дефіциті. Порожні полиці залишилися. Ціни щодня зростають", - говорить Андрій Коваль, житель Ужгорода.

"Кажуть, подорожчає. Я скупила одне масло, якщо вона буде по 40, то із зарплатою в 1200 гривень ти її не накупишся просто", - говорить Оксана Хомутнік, мешканка Ужгорода.

...До Європи 100 кілометрів. Тут фуру завантажують лісом.

"Брус, кільця возимо, ліс. З України готову продукцію дуже рідко, хіба що пілети такі, грубку топити".

Тепер до кордону вже без зупинок. Ось тільки тому доведеться їхати порожнім.

"Все стало імпорт, все зменшилася. За рахунок євро Україна зупиняється".

До кордону всього пару кілометрів. Десь там за горизонтом, за кордоном - і високі пенсії, і гідні зарплати. Його фура буде там уже через 5 хвилин. Але от скільки доведеться туди йти Україна - відповіді у Євгена немає: "Там другий уряд, там вони по-іншому живуть, держава думає про народ, а у нас, якщо за себе не подумаєш - все. Хто про тебе подумає?".

Євгену думати не тільки про себе - вдома чекають дружина і дві дочки. Він часто розмірковує про зміну місця проживання.

"Кажуть робота там, дивився в інтернеті. Ну що, туди Українці приїдуть, зарплати менше. Та й потрібні ми там? По-моєму немає, а що робити? Треба піднімати Україну, щось робити".

І його фура обов'язково перетне кордон двічі - туди і назад. А дружина вдома приготує свіжий борщ для похідного казанка...

ВІДЕО можна переглянути ТУТ.

 

02 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів