Закарпатський народний обранець з усіх сил намагається «полегшити волонтерську діяльність»

Закарпатський надеп-"ударівець" розповів, що зробив задля зменшення податкового навантаження на волонтерів.

 

3 лютого 2015 року Верховна Рада вже ухвалила у першому читанні зміни до закону України щодо волонтерської діяльності. Зокрема, документом пропонується, що організації та установи, які залучають до своєї діяльності волонтерів, мають право проводити діяльність як з складанням договору з волонтером про її здійсненні, так і без нього. Такі організації також матимуть право отримувати кошти та інше майно для здійснення волонтерської діяльності, самостійно визначати напрям здійснення волонтерської діяльності, видавати волонтерам посвідчення, які засвідчують їх особи і вид волонтерської діяльності в межах організації.

Окрім того, пропонується також дозволити запрошувати іноземців для виконання волонтерської діяльності на території України, відправляти громадян України за кордон для реалізації волонтерської діяльності.

Втім, не ухваливши цих змін остаточно (потрібно ще проголосувати друге читання і прийняти закон в цілому), парламентарі мають намір провести ще одні зміни. Так, закарпатський надеп від Блоку Петра Порошенка Валерій Пацкан розповів, що разом з колегами розробив законопроект задля зменшення податкового навантаження на волонтерів.

Автори документу запевняють, що таке рішення дозволить міжнародним інституціям, які готові допомогти Україні, робити це безперешкодно. «Зараз ми можемо чітко й без пафосу заявити, що Україну врятували волонтери, які продовжують допомагати і Збройним Силам України, і переселенцям. Наше завдання, як законотворців, прописати закони, які б полегшили волонтерську діяльність», - наголошує депутат.

Однак, експерти та юристи зауважують, що для полегшення роботи волонтерів, депутати повинні розглядати не один, не два, а цілий пакет законопроектів. За словами юриста Дмитра Шемеліна, чинний Закон України «Про волонтерську діяльність» від 2011 року ніяких особливих прав волонтерам не надає, і навряд чи приносить багато користі на практиці. «Приймався він у часи, коли волонтерська діяльність не користувалася великою популярністю і, в основному, стосувалася допомоги соціально незахищеним. Також там не йшла мова щодо великих грошових оборотів», - пояснив він.

Тому, перше велике питання зараз - оподаткування волонтерської допомоги. «Поки що податкова дивиться на збір волонтерами коштів крізь пальці, проте, однозначно, прийде час, коли первинні емоції схлинуть і до ситуації поставляться більш формально. На жаль, так як волонтерство і формалізм споріднені, вирішити цю проблему буде непросто, хоча вирішувати її однозначно треба», - вважає експерт.

З іншого боку, внесення такого законопроекту, скоріше, є нормою екстреного характеру, щоб розібратися з існуючою у суспільстві проблемою. «Тому що за нормальних умов благодійністю мають займатися повноцінні фонди, які можна проконтролювати за допомогою фінансової звітності», - зауважує юрист Анна Закусило.

Експерти зауважують, що повстає питання своєрідного контролю над волонтерами. Так, у діючому в Україні законі, волонтерська діяльність розглядається як свідомо неприбуткова, а волонтери отримують тільки компенсацію певних витрат, таких як транспорт та харчування.

 Відтак, юристи запевняють, що перспективніше було б стежити за тим, як зібрані гроші враховуються і розподіляються волонтерськими організаціями, які повинні були б вести прозору звітність. На сьогоднішній день, чи не єдиний спосіб звітності для волонтерів – фотографії закупленого на зібрані кошти. На інше, буває, просто не мають часу. «Все, це свідчить лише про одне – не можна врегулювати волонтерську діяльність точковими рішеннями. Тут потрібний комплексний підхід, зміни одразу в декількох законопроектах», - зауважує член групи "Народний Тил" Георгій Тука.

Всього за рік здійснивши потужний волонтерський поступ, українці довели свою спроможність до самоорганізації та вміння допомогами один одному. Однак з благородними діями прийшла ціла сукупність проблем. Ті, хто допомагає захисниками України, сьогодні самі потребують захисту. І якщо прості люди довели, що можуть «одягнути армію», держава поки не може похвалитись швидкою реакцією на потреби українського волонтерства. «Ми не просимо, аби замість нас щось робили, ми просимо не заважати нам допомагати», - підсумував  координатор проекту "Народний Тил"   Роман Синіцин.

 

02 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів