Закарпатці, будьте готові заплатити 120 гривень штрафу за один підсніжник і шафран!

 
Щороку з середини лютого до кінця квітня на Закарпатті спостерігається торгівля рідкісними видами первоцвітів. Більшість з них знаходяться під загрозою знищення та занесені до Червоної книги. 

 

Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких червонокнижних видів рослин, як білоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, рябчик шафрановий, сон великий, цибуля ведмежа призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі їх ареалу.

Традиція привозити із заміської прогулянки чи дарувати букетик квітів зробила свою справу, багато рослин вже важко знайти в їх природних місцезростаннях. 

 З метою організації заходів з охорони ранньоквітучих і зникаючих рослин, а також рослин, занесених до Червоної книги України, та попередження правопорушень у цій галузі в області щорічно проводиться операція „Первоцвіт”. Згідно з діючим законодавством, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода.

Будьте свідомими і не губіть декоративні дикоростучі рослини лише задля бажання насолодитися їх запахом і красою. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу, є їх невід’ємною частиною. Можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відродити зниклі види, які „творились” десятки тисяч років. І не людиною, а природою. Бережіть природу! Не зривайте первоцвіти та не купляйте їх!

Довідка:

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 передбачена компенсація за незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання):

підсніжник білосніжний – 62 грн за рослину

білоцвіт весняний – 62 грн за рослину

шафран гейфелів – 62 грн за рослину

рябчик шаховий – 49 грн за рослину

сон великий – 49 грн за рослину

Порушення порядку як збуту так і придбання об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або порушення вимог щодо їх охорони тягне за собою адміністративну відповідальність, зокрема:

Стаття 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою штраф у розмірі 51-255 гр. Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 153-408 грн.

Стаття 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, погіршення середовища зростання рослин, занесених до Червоної книги України, знищення, незаконне вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян 340-510 грн і на посадових осіб 510-850 грн з конфіскацією незаконно добутого.

 

03 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів