Рік провального прем’єрства «камікадзе» і «реформатора»

Пройшов символічий рубікон, як Яценюк рік перебуває на посаді глави уряду України.

 

За цей час він встиг пройти шлях від очільника "уряду камікадзе" до "уряду реформаторів". Як виглядають головні провали в роботі нашого прем'єра?

Податки і зниження соцвнеску

Обіцянка знизити кількість податків Яценюк формально виконав: їх, відповідно до нового Податкового кодексу, стало 9 замість 22 роком раніше (6 податків прибрали, а решту – трансформували або об'єднали). Також до плюсів в діяльності уряду можна віднести поетапне зниження єдиного соціального внеску – з 41 до 15%, і мораторій на податкові перевірки бізнесу до 2016-2017 року, введений урядом.

Втім, незважаючи на те, що формально податків стало менше, з'явилися нові платежі – наприклад, транспортний збір для власників авто з двигунами від 3 л, додатковий акциз з продажу алкоголю, сигарет і пального, а також податок на квартири площею від 60 кв. м. Ввели також збір з пенсій, що перевищують 3650 грн: 15% від суми перевищення.

"Стабільна" гривня: з 11 до 33 за долар

До невиконаним обіцянкам Яценюка можна спокійно віднести нестабільність гривні: ще влітку минулого року він говорив, що розбереться в ситуації. Тоді долари в обмінниках продавали по 11,5-11,8 гривень, а вже в січні 2015 курс НБУ був уже більше 16 гривень, а банки пропонували долар по 19 гривень. У лютому нацвалюта впала практично вдвічі: зараз долар коштує 30-35 гривень, і, за прогнозами, може продовжити зростати.

На думку економістів, головна помилка Яценюка – залякування конфіскацією депозитів українців, а також націоналізація власності. "Через це українці забрали з банків близько 12 млрд доларів. А бізнесмени, боячись переділу власності, тримають гроші в офшорах", – вважає президент Украналітцентра Олександр Охріменко.

Паспорт з чіпом – "вдвічі дешевше"

З цього року українці почали отримувати біометричні паспорти, як того вимагав ЄС в рамках спрощення візового режиму. Але влада затягнула з початком видачі документів: перші паспорти з "чіпом" українцям вручили тільки 23 січня, хоча обіцяли видавати з 1 січня. Невчасно також МЗС подав і зразки бланків іноземним посольствам, через що було кілька прецедентів з відмовою нашим громадянам у видачі віз.

Незадоволені люди і ціною біопаспорти: у березні минулого року Яценюк обіцяв, що він коштуватиме вдвічі дешевше звичайного (тоді – 377 грн). За законом, за документ українці повинні платити тільки 170 грн держмита. Але на практиці ціна звичайного закордонного паспорта становить 461 грн, а паспорти з біометрикою – 518 грн.

Ставки за кредитами для бізнесу

Не вийшло у прем'єра стримати обіцянку і допомогти українцям, які бажають відкрити свою справу або утримати бізнес на плаву. У квітні 2014-го Яценюк пообіцяв спільно з НБУ домогтися від банків зниження ставок кредитів для малого та середнього бізнесу після того, як Україна отримає міжнародні позики. За 2014-й Україна отримала близько $ 9 млрд фінансової допомоги, але це проблему не вирішило: влітку середні ставки кредитування становили 22-25% річних, і навіть при цьому кредити малому і середньому бізнесу давали вкрай неохоче. Цієї зими більшість банків підвищили ставки до 27-30, а деякі – навіть до 35% річних. Залишилося кілька великих банків, готових давати позики під 19-22%, але видають їх, в основному, віп-клієнтам.

Uzhgorod.net.ua

 

05 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів