На поранених в АТО чатують кіберзлочинці! (ВІДЕО)

Злодії підробили сім-картку з номером пораненого бійця і вкрали 150 тисяч гривень

 

Що виживе після  пекла  в Луганському аеропорту, розповідає Андрій Усач, вірили більше лікарі,  аніж він сам. Хлопцеві довелося ампутувати ногу, в нього травмована рука, потребує відновлення щелепа. Позаду - вісім місяців у лікарні. "Ці кошти збирали з усієї країни, люди перераховували на подальше лікування, на придбання якісного протеза, на лице і вставленя зубів і тому подібне", - розповів потерпілий.

Проте два тижні тому виявили - гроші з картки безслідно зникли. "Коли сталися проблеми з телефоном, звернулися до служби Київстару. Нам сказали, що були проведені махінації. Коли звернулися до Приватбанку, нам повідомили, що були переведені такі суми", - говорить Андрій.

Як з'ясувалось, крадії  підробили сім-картку з Андрієвим номером, оскільки з ним були пов'язані усі операції  з банківським рахунком - зловмисники отримали доступ і до нього.  Оператори зв'язку застерігають: в жодному разі не можна  виставляти на загальний огляд номер телефону,  який  використовується  в  банку для підтвердження даних. "Так званий фінансовий номер має бути для звязку з цією особою. Ми рекомендуємо використовувати виключно контракну форму, бо це унеможливлює спроби третіх осіб щодо заміни сім-карти", - пояснив старший радник з юридичних питань "Київстар" Олександр Тарасюк.

Напередодні крадіжки збільшили ліміт суми, яку можна зняти з картки, зателефонувавши до фінустанови. Існує запис розмови викрадача з оператором банку. "Вона вимагає пароль, кодове слово. Він називає, але не правильно. Крім того, він називає неправильну адресу, фактично, за якою проживає Андрій і вона також є невірною. Але незважаючи на це, ліміт на переказ коштів змінено, збільшено, внаслідок чого стала можлива крадіжка в розмірі 150 тис. грн.

Потерпілий одразу ж написав заяву до міліції та  служби безпеки  банку. Триває розслідування, та,  нарікає адвокат Андрія, слідчі за два тижні встигли лише допитати потерпілого. Натомість банку вдалося з'ясувати  більше. "Встановили рахунки, на які були переказані кошти, працівники банку встановили власника рахунку з його анкетними даними і місце, банківський термінал, де його викрадали і вилучили відео чи фотофіксацію з банківського терміналу, де зафіксовано особу, яка знімала кошти", - повідомив адвокат Андрія Усача Ігор Лопушанський.

У міліції ж попереджають: схожі справи можуть розслідувати і кілька місяців. "Люди до нас ставлять претензії, чому так довго розслідується справа. Але згідно банківської таємниці банк не може надати інформацію про користувача даної картки і на тому стоять проблеми", - зауважує Захід.нет начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю обласної міліції  Олег Кріп.

У банку ж чекають постанови суду про розкриття банківської таємниці, аби слідчі могли отримати усі дані. "Ми, як банк, цю суму повернемо, якщо  з нашого боку були допущені якісь порушення по віднощенню до операції. Якщо наш оператор все правильно зробив, єдиний вихід - зловити злочинців і через суд з них цю суму витребувати", - зазначив директор регіонального управління "Приватбанку" Орест Блащук.

Аби попередити такі крадіжки, банкіри радять  для збирання коштів відкривати розрахункові рахунки, вони більше захищені. А от Андрія Усача обіцяють не залишити напризволяще, чим би справа не закінчилася.

 

07 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів