Військовий резерв: що потрібно знати демобілізованим закарпатцям

Призивати повторно солдатів можна не раніше, ніж через 6 місяців відпочинку.

 

Напередодні в Україні розпочалася демобілізація. Звільняються військові, які уже відслужили рік в АТО. За підрахунками Міноборони, додому поїдуть понад 35 тисяч вояків, і всі вони будуть автоматично зараховані до резерву, інформує ТСН.  

Обов'язковий перехід до резерву вчора схвалила Верховна Рада. В Адміністрації президента, де ініціювали законопроект, пояснюють, що завдяки цьому зможуть за лічені години поповнити війська за потреби.  "Служба у військовому резерві в особливий період стає обов'язковою. При тому, зарахуванню до військового резерву першої черги в обов'язковому порядку підлягають військовослужбовці, які були призвані та звільнились зі строкової служби, а також військовослужбовці, які були мобілізовані в особливий період", - пояснив перший заступник глави АП Віталій Ковальчук. Призивати повторно зможуть лише за згодою військовослужбовця і не раніше, ніж через півроку відпочинку. Але вже сам статус резервного службовця передбачає чимало обмежень.  

"Суть резерву полягає в тому, що віськовослужбовці можуть бути скликані на збори в будь-який час. Знаходяться фактично в розпорядженні військових частин і військового командування, тобто вони не можуть вільно пересуватися, виїжджати і так далі", - розповіла юрист-волонтер Леся Василенко.  За прогнозами Генштабу, до 20 відсотків демобілізованих і так залишаться в лавах Збройних сил.

"Вони можуть заключати контракт, в тому числі короткостроковий, отримувати при цьому гідну зарплатню, преміальні виплати за безпосередню участь в бойових діях, за успішне виконання завдання, за успішну техніку", - пояснив речник Генштабу Владислав Селезньов.   Стежити, щоб не порушували прав демобілізованих, президент доручив обласним адміністраціям і прокуратурам, адже зараз додому повертаються вояки, які першими стали на захист батьківщини.  

 

19 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів