Чи з’їсть додатковий підробіток заслужену пенсію закарпатця?

Про нові особливості виплати державного утримання в старості, які діятимуть вже з 1 квітня 2015 року, – в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту Uzhgorod.net.ua розповіла очільниця головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія Пентек.

 

 

- Анастасіє Юріївно, тож які пенсійні новації торкнуться  держслужбовців,  які працюють на "спеціальних" посадах, зокрема, прокурорів, суддів, народних депутатів, деяких інших категорій працівників?

- Внесені до 14 "пенсійних" законів зміни передбачають, що у період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким вона призначена. Водночас, пенсіонер має право вибору: продовжувати працювати на "спецпосаді" та отримувати заробітну плату, чи звільнитись з посади і отримувати пенсію.

Зазначена норма не поширюється на інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників Антитерористичної операції. Всі вони на будь - якій роботі будуть отримувати призначену пенсію в повному обсязі.

Пенсіонери-"науковці", які працюють на "спецпосадах", зможуть одержувати 85 відсотків належної їм пенсії, обчисленої за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а в період роботи на інших посадах (роботах) – 85% призначеної наукової пенсії.

Зазначені нововведення стосуватимуться майже 891 особи, які отримують пенсію, призначену згідно зі спецзаконами та перебувають у трудових відносинах, із них 57 осіб -  працюють на "спецпосадах".

Також на обліку перебувають 476 пенсіонерів, які отримують пенсію обчислену згідно із Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність», з яких 264 - працюючі пенсіонери, що становить 0,6% від загальної кількості працюючих пенсіонерів.

- Розкажіть, будь ласка, які зміни у виплатах пенсій іншим категоріям працюючих закарпатських пенсіонерів?

- Для них передбачено, що у період роботи виплачується 85% призначеного розміру пенсії. Це стосується лише пенсіонерів, розмір пенсії яких перевищує 1,5 розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність, – 1423,50 грн. Пенсії, які призначені в розмірі менше 1423,50 грн., працюючим пенсіонерам виплачуються у повному обсязі. У працюючих пенсіонерів, в яких розмір пенсії більше 1423,50 грн. і яким пенсія буде виплачуватися на рівні 85%, у будь-якому випадку розмір пенсії до виплати становитиме не менше 1423,50 грн. Зазначена норма діятиме до 1 січня 2016 року.

Нині у краї на обліку перебувають 282,5 тис. пенсіонерів,  із них 47,1 тис. працюючих пенсіонерів, що становить 16,7% від загальної чисельності пенсіонерів. Із загальної кількості працюючих пенсіонерів розмір пенсії перевищує 1423,50 грн. у 14,0 тис. пенсіонерів, або 4,97% від загальної кількості пенсіонерів.

Працюючим пенсіонерам з числа інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців та пенсіонерів, пенсії яким призначені відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, пенсія виплачується у повному обсязі незалежно від розміру. У всіх випадках після звільнення з роботи, в тому числі зі "спецпосад", виплата пенсії поновлюється в повному обсязі.

- А як призначатиметься пенсія на пільгових умовах та за вислугу років?

- По-перше, з 1 квітня 2015 року поетапно змінюється вік жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах. Зокрема, вік виходу на пенсію жінок  змінюється. З 45 років до 50 років жінки, які народилися після 01.04.1970 за списком № 1 (перелік особливо шкідливих та особливо важких професій та робіт затверджено Кабміном) з 50 років до 55 років - жінки, які народилися після 01.04.1965 - за списком № 2 (перелік шкідливих та важких професій та робіт затверджено урядом: трактористи-машиністи; доярки, свинарки; зайняті на вирощуванні тютюну; робітниці текстильного виробництва; водії міського пасажирського транспорту) 

Цей процес відбуватиметься поступово протягом 10 років – кожного року на 6 місяців.

Зазначена зміна є необхідністю узгодити пільговий пенсійний вік жінок із загальним пенсійним віком для жінок, який поетапно змінюється, починаючи з 1 жовтня 2011 року.

Також поетапно на 6 місяців за рік змінюється загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах. При цьому необхідна тривалість пільгового стажу залишається без змін.

По-друге, на 5 років поетапно протягом 10 років на 6 місяців за рік змінюється тривалість загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, а для окремих категорій працівників – необхідної вислуги років. Це стосується, зокрема, робітників локомотивних бригад, працівників на польових геологорозвідувальних роботах, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, плавскладу флоту, працівників освіти та охорони здоров’я, артистів та ін.

При цьому, умови призначення пенсій за вислугу років в частині тривалості раніше набутого спеціального стажу залишаються незмінними.

До прикладу, вчитель, лікар, які на 1 квітня 2015 року відпрацювали по 25 років, зможуть у будь-який час після звільнення з роботи скористатись своїм право та призначити пенсію за вислугу років.

Слід зазначити, що обмеження щодо виплати пенсій особам, які отримують пенсії з втрати годувальника на дітей та працюють  на "спеціальних" посадах  або на будь-якій іншій роботі,  застосовуватись не будуть.

- А як тепер виплачуватимуться пенсії, які уряд вважає великими -  тобто ті, що перевищують три мінімальні заробітні плати ?

- Із 1 квітня цього року змінюється порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам, наприклад, якщо розмір пенсії становить 5000 грн.,  то спочатку визначається 85% від основного розміру пенсії – 4250 грн., а вже після цього проводиться утримання податку на доходи фізичних осіб та утримання військового збору з тієї частини пенсії, яка перевищує межу в 3654 грн ( три мінімальні заробітні плати), тобто 596 грн. ( 596,00 х 15%= 89,40 та 596,00 х 1,5%=8,94). До виплати пенсіонеру належатиме сума у розмірі 4151,66 грн. 

- Дякуємо за актуальну розмову та детальне роз’яснення для наших краян.

 

Валерія Громицька для Uzhgorod.net.ua

 

19 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів