Чи мають закарпатці платити облгазу грошi за встановлення лiчильникiв?

Облгази вимагають грошi за встановлення лiчильникiв, які мали б ставити безоплатно. Вiд 1 квiтня дiятиме нова газова математика. 

 

"Усi, мабуть, уже про це знають, але мало хто розумiє, якi це матиме наслiдки. "Споживачi, у яких є лiчильники, зможуть економити. Якщо ж приладiв облiку немає, тодi така економiя неможлива, - каже Оксана Горак, менеджер одного з облгазiв. - Навiть якщо сiм'я не користуватиметься газовими приладами, якi є в помешканнi, за газ доведеться платити". 
До прикладу, сiм'я користується лише газовою плитою, а у помешканнi зареєстровано п'ять осiб. Норма споживання за таких умов становить 9 кубiчних метрiв газу на особу на мiсяць. Тобто, разом вийде 45 кубометрiв на мiсяць. Якщо лiчильника немає, з 1 квiтня населення платитиме за газ єдину цiну - 7,188 гривнi за кубометр. Тож сiм'я за газ щомiсяця вiддаватиме 323,46 гривнi, а не 58,46 гривнi, як тепер. За наявностi газової плити та централiзованого гарячого водопостачання норма споживання становить 6 кубометрiв на особу на мiсяць. А за наявностi газової плити та газового водонагрiвача - 18 кубометрiв. 
"До речi, до 2018 року всi споживачi газу повиннi мати лiчильники, iнакше їм узагалi не постачатимуть газу, - каже Оксана Горак. - Є програма безплатного встановлення приладiв облiку. До 2016 року їх встановлюватимуть тим споживачам, якi користуються газовою плитою та газовими водонагрiвачами. А вже iз наступного року безплатнi лiчильники будуть встановлювати тим, у кого в помешканнi є лише газова плита. Якщо хтось iз споживачiв хоче поза графiком встановити лiчильник, то можна для пришвидшення процесу написати вiдповiдну заяву. Але це буде зроблено за грошi". 
Та от халепа - насправдi програма iз встановлення безплатних лiчильникiв не дiє, йдеться у статті газети "Експрес". У цьому ми переконалися, зателефонувавши до працiвникiв газового пiдприємства за номером кол-центру. Пiсля десятого дзвiнка спецiалiст Вiта пiдняла слухавку i порекомендувала написати заяву на встановлення безплатного лiчильника i таким чином стати у чергу. Та все це, як виявилося, може бути даремним - досi на реалiзацiю програми не надiйшли кошти з бюджету. 
"У понедiлок нам повiдомлять, чи видiлить держава грошi на безплатне встановлення приладiв облiку газу, - сказала працiвниця облгазу. - Сьогоднi встановлюють лiчильники лише коштом споживачiв, i тут є черга. Щойно надiйде фiнансування на безплатнi, будемо знати, чи споживачам слiд писати заяви на встановлення, чи на пiд'їздах будинкiв вивiшуватимемо графiки встановлення". Тож, якщо хочете зекономити на газi, купуйте лiчильник самi. При купiвлi слiд зважати на багато нюансiв. "Тепер дозволено побутовим споживачам встановлювати тiльки мембраннi лiчильники, - розповiдає Iгор Гасюк, який займається продажем приладiв облiку газу. - Вони мають бути сертифiкованi та внесенi до спецiального Державного реєстру України. Роботи разом iз приладами облiку та потрiбними матерiалами й оформленням обiйдуться у 2200 -- 2500 гривень".

 

29 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів