Жодній закарпатці ще не вдалося вийти з пологового будинку, не сплативши ані копійки!

Чи не розкіш сьогодні народити дитину...

 

Повноцінне сімейне щастя приходить тоді, коли народжується дитина. Та не всі майбутні батьки знають скільки це коштує, бо в тій чи іншій мірі за пологи потрібно платити.

Хоча стаття 49 Конституції України гарантує безкоштовну медицину кожному. Та чи якісно будуть надані породіллі медичні послуги у разі фінансової скрути, відсутності необхідного медичного препарату або ін’єкції під час пологів, дізнавався кореспондент Uzhgorod.net.ua.

Ні для кого не секрет, що в Україні нині медицина не є безкоштовною. За медичні препарати чи консультацію в лікаря, як правило, потрібно платити. При народжені дитини, не всі майбутні батьки готові оплатити всі послуги і купити достатньо необхідних ліків. «Все медикаментозне забезпечення, яке потрібно на неускладнені фізіологічні пологи в Ужгородському пологовому будинку надається кожній жінці звідки би вона не поступила: чи це є ромська жінка чи жінка, яка представляє передові соціальні прошарки. На сьогодні, все що стосується перебігу неускладнених фізіологічних пологів, заклад надає безкоштовно кожній породіллі», – запевняє заступник головного лікаря Ужгородського пологового будинку Руслан Федько.

Що стосується кесарських розтинів, то безпосередньо все, що необхідно на момент початку операції: антибіотики, розчини, шовний матеріал - заклад надає всім жінкам без винятку. Але в ранньому та пізньому післяопераційному періоді, на жаль, заклад не може забезпечити ліками, тому це лягає в якійсь мірі на плечі пацієнта.

Сьогодні вийти з пологового будинку, не витративши ні копійки, мабуть не вдається нікому. Маючи кредитну картку чи будь-яку іншу можна зняти потрібну суму в банкоматі одразу ж в пологовому будинку. Як зручно, чи не так?

Чи можна вважати нині народження дітей розкішшю – індивідуальне питання. Тож вирішую особисто поспілкуватись із молодою матусею, яка кілька місяців назад народила дитину і по собі знає яких витрат варті пологи. «Пологи з усіма послугами нам з чоловіком обійшлися у 2000 грн. Ми домовлялися з акушеркою і в цю суму входить доля лікаря, дитячого лікаря, санітаркам та іншим. Найперші витрати, які ми здійснили – це після того, як я народила, чоловік одразу отримав список необхідних ліків для дитини. Найнеобхідніший в першу чергу був прикорм, який коштує 300 грн., а з того вмісту в баночці дитинка випиває не більше ніж 25 мл. Також мені ставили капельниці та кілька уколів після родів, але за них я нічого не платила», – каже молода мати Мирослава Клименко.

Багато вводять ін’єкцій новонародженій дитині, які теж внесені у подібний список, як у Мирослави. Питаю молоду матусю про додаткові платні послуги. «Якщо жінка хоче бути сама в палаті, то є такі послуги. Палата в якій я лежала коштувала 50 грн. В ній не було ні телевізора, ні іншої технік. Вона була простора і зручна», – згадує Мирослава.

Звичайно, що кожна майбутня мати переймається тим, аби її пологи пройшли вдало, і тому молоді батьки завжди готові самостійно й добровільно віддати потрібну суму за якісно надані послуги…

Валерія Дідух для Uzhgorod.net.ua

 

29 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів