Чому книги стали дорогим задоволенням для закарпатського читача?

Вітчизняна книга несправедливо недооцінена, бо все ще не знайшла свого читача…

 

З роками українська книга ніяк не може знайти собі належного місця на полицях книгарень. Для пересічного українського читача вона й досі не стала головною книгою, на противагу зарубіжним виданням.

Одна з головних причин такого критичного становища вітчизняної книги - державне фінансування. Адже не може розвиватися та поширюватися українська література без належних на неї витрат. Друга причина, яка нині є на цьому ринку – витіснення нашої книги російською. Варто тільки завітати в будь-яку книгарню Ужгорода чи в іншому місті України, де на книжкових полицях здебільшого лежатиме російськомовна книга. Парадокс в нинішній ситуації із цією країною-агресором.

Не секрет, що вже давно українська книга є дорожчою за російську. Хоча віднедавна імпорт російської літератури суттєво знизили. Для середньостатистичного українця все ще дорого купувати книги, які найближчим часом також здорожчають. На ринку є наші видання, навіть дуже і дуже хороші. Але зазвичай книгарні, у яких є широкий їх вибір, знаходяться у великих містах. Української книга несправедливо недооцінена, бо все ще не знайшла свого читача.

«Наша поліграфія на 80% замкнена на імпортних продуктах, починаючи від паперу і закінчуючи всім іншим. Книги стали надто дорогим задоволенням для українського читача і книгарень, які не можуть закупити нові видання. Але якщо з’являється новинка справді варта уваги, то вона обов’язково знаходить свого читача», - розповідає працівниця Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка Надія Панчук.

У країні вже довгий час діє державна програма «Українська книга». Відповідно до неї формується державне замовлення на випуск видавничої продукції та її поширення бібліотеками України. Список книжок формує експертна рада Державного комітету телебачення і радіомовлення України. Надрукованими за державною програмою можуть бути книжки, видані до загальнодержавних заходів та ювілеїв відомих державних діячів, письменників, композиторів, художників, на виконання актів президента України, ВРУ та уряду для задоволення читацького попиту провідних бібліотек України тощо. На жаль, але програма досі не стала інструментом підтримки якісної вітчизняної книжки.

Кілька років Закарпатська обласна бібліотека за цією програмою отримувала класику, сучасну українську літературу, поезію, прозу тощо. Звичайно, що це капля в морі. Нині  вже другий рік бібліотека за цією програмою нічого не отримує. Пані Надія пояснює це тим, що в Україні йде війна, але сподівається, що колись програма запрацює знову.

Валерія Дідух для Uzhgorod.net.ua

 

29 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів