«Ми — не за відокремлення від України!» (ВІДЕО)

Цей лейтмотив "червоною стрічкою" прослідковувався у виступах учасників "круглого столу", який відбувся у суботу, 28 березня, в Ужгороді.

 

28 березня в прес-центрі “Нове Закарпаття” відбувся захід, який ще до свого проведення викликав неоднозначну реакцію. Навколо круглого стола, скликаного Інститутом Західно-Українських студій в Ужгороді,.у закарпатських ЗМІ напередодні лунало чимало домислів, адже тема дискусії лунала провокативно “Які ще “окремі райони” України можуть вимагати “особливого статусу”.

Деякі видання підливали масла в вогонь, розповідаючи про пропаганду закарпатського сепаратизму. Насправді вийшла толерантна дискусія про проблеми децентралізації влади в Україні з наголосом на те, що Закарпаття, Галичина та Буковина при створені нового адміністративного поділу можуть утворити єдину територіальну одиницю, адже вони колись разом перебували в складі Австро-Угорської імперії і йменувались одним русинським народом. Така собі “Галицька Асамблея” за участі Буковини і Закарпаття.

Як приклад успішних федеративних держав Олег Хавич навів Австрію та Федеративну республіку Німеччину. Сучасна Росія же є пародією на подібне утворення. Модератор заходу також заявив, що не сприймає розмов про Донецько-Луганський сепаратизм ,його немає, є збройна агресія сусідньої держави проти незалежної України.

На Закарпатті відсутні передумови для сепаратизму, зазначив головний редактор “Трибуни” Павло Федака. Про федеративний устрій держави можна буде говорити лише тоді, коли буде зламано становий хребет української олігархії – держава, яка породила цей клас має його і знищити, інакше ми матимемо окремі удільні князівства місцевої псевдоеліти нуворишів, підсумував журналіст.

дискусія

Керівник Центру сприяння розвитку міст Олег Лукша заявив про те, що децентралізація в Україні відбувається шляхом посилення централізації. Всі заяви майбутніх Президентів України про передачу повноважень на місця так і залишалися заявами.

Круглий стіл в Ужгороді породив більше запитань ніж відповідей, але головним його підсумком стало розуміння того, що український народ заслужив на гідну долю і ми не повинні втратити шансу для розбудови нашої держави, інформує Європейський медіацентр.

 

30 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів