Закарпатці, а ви пробували пиво із березового соку?

Пиво з берези: як роблять хмільний напій за рецептом 500-річної давності. 

 

Сезон збору березового соку вже розпочався. Хто знається на цьому, вже спробував цей солодкуватий корисний природний напій. Та, виявляється, береза може радувати не лише соком, а й... пивом! 

Як розповів газеті "Експрес" кандидат біологічних наук Іван Хом’як, в одному із глухих сіл місцеві жителі пригостили мене незвичним хмільним напоєм. Це таке собі пиво з березового соку. З’ясувалося, що його варять там здавна – ще з XVI - XVII століть! Такий напій місцеві люди звуть "березовіцею". Готують його у прикордонних селах на півночі  України, а також у суміжних районах сусідньої Білорусі. Березових гаїв тут дуже багато, тож чи не кожен господар запасається навесні соком цих дерев. Готують з нього не лише квас, а й своєрідне пиво". 

Як його робити? Досить просто. 

"До двох відер березового соку додають піввідра ячмінного солоду. Ця суміш має прокиснути цілу добу, - ділиться стародавнім рецептом науковець. - Опісля туди вкидають чайну ложку солі й кип’ятять на вогні дві години. Щоби напій став пивним, слід додати шість столових ложок сухого хмелю, поварити 20 хвилин, кинути трохи дріжджів, додати патоки і меду. Після того все це має добре перебродити – і пиво готове!" 

Напій має міцність 15 - 20 градусів. 

"Але таке пиво слід робити лише з того соку, який зібрано з беріз у чистих зонах, - застерігає Іван Хом’як. – Адже сік всотує канцерогени, важкі метали та інші шкідливі речовини. Тож не слід збирати його з дерев, які ростуть біля звалищ або уздовж автотрас. Тоді і від напою, і від продуктів з нього не буде жодної користі, а сама лише шкода". 

 

31 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів