Сьогодні православні та греко-католики Закарпаття святкують Вербну неділю

Неділя за тиждень перед Великоднем називається "Вербною", "шутковою" або "цвітною". З давніх-давен у Закарпатті цей день чекали з особливим нетерпінням.

 

Вхід Господній в Єрусалим – велике християнське свято. Про цю подію розповідають у своїх Євангеліях всі чотири євангелісти – Марк, Матвій, Лука та Іоанн.

У євреїв був звичай: царі і переможці в’їжджали до Єрусалиму на конях або ослах, і народ урочистими вигуками, з пальмовими гілками в руках зустрічав їх.

Виконуючи пророцтва Старого Завіту, Христос саме таким урочистим чином в’їжджав в Єрусалим, але не як Цар земний або переможець у війні, а як Цар, Царство Якого не від світу цього, як Переможець гріха і смерті. 

Також, за традицією, коли Ісус в’їжджав до Єрусалиму, йому під ноги кидали пальму. Оскільки ці дерева в нас не ростуть, то наші предки вирішили обрати взамін вербову гілку. Вона в цей час якраз починає квітнути. Саме вербові гілочки для освячення обрали не випадково. Адже це дерево – символ здоров’я, плідності, швидкого росту. Вважається, що саме торкання її гілок наділяє людину цією цілющою силою. 

Та це не всі традиції, пов’язані із цим днем. Згідно з обрядом, після того, як гілочкою верби були побиті всі члени родини, її ховали за образи. Там її тримали аж до наступного року, адже, за давнім віруванням, верба оберігала від злих сил, які так і лізуть до оселі. 

Окрім того, з давніх-давен є традиція кидати галузки верби у ванночку, де купають немовлят. Особливо тих, що хворіють. Після купання у вербі діти ставали здоровими. Коли настає новий рік і нова Квітна неділя, то гілку верби спалюють.

 

05 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів