Як позбутися нітратів у ранній городині?

Як відомо, Закарпаття - основний постачальник ранніх овочів в Україні. І вже сьогодні на місцевих ринках покупцям пропонують широкий вибір зеленини та овочів, вирощених власноруч.

 

На вулиці потеплішало і так хочеться порадувати всіх членів сім'ї свіжими першими овочами. А чи варто? У перших плодах, вирощених не в наших широтах або не по сезону занадто багато небезпечних хімічних речовин з добрив і прискорювачів росту - нітратів.

Але від них можна і позбутися.

Зелень: салати, петрушка, кріп

Такі шкідливі речовини, як нітрати, в зелені накопичуються швидше за все, а концентруються в їх черешках і прожилках. Тому варто уникати вживання цих частин рослин в їжу, якщо страва готується з розрахунком на маленьку дитину. Також допоможе позбавиться від нітратів в зелені спосіб вимочування: перед вживанням замочіть зелень в холодній воді на 1 годину.

Редис

Ще один чемпіон за кількістю нітратів средлі перших овочів і фруктів - редис. Саме тому не варто пропонувати цей овоч дитині, якщо не вирощений в домашніх умовах і ви не впевнені в його чистоті від шкідливої ​​хімії. Для себе ж потрібно пам'ятати правило: у всіх ранніх коренеплодах потрібно видаляти місця біля держака і хвостика. Там найбільше накопичується нітратів.

Огірки

У перших огірках завжди є нітрати, тому пропонувати їх малюкові не можна категорично. Без спеціальної хімічної підгодівлі вони в теплицях рости не зможуть. При виборі огірків для сім'ї віддайте перевагу світло-зеленим плодам (чим темніше забарвлення - тим більше шкідливих речовин у ньому). Також не варто вибирати великі огірки - маленькі плоди менше натягнули в себе хімії. При приготуванні салатів - знімай з огірків шкірку.

Помідори

Вибираючи помідори, звертайте увагу на їх окрас: чим блідіше помідор, тим більше в ньому хімії. Не соромтеся попросити продавця розрізати плід. Якщо в ньому багато білих прожилок і товста шкірка, то купувати такі томати ні в якому разі не варто. Позбавити перші помідори від нітратів можна шляхом замочування їх у холодній воді протягом години, а при приготування салату - видаляйте місце кріплення плода до гілочки.

Рання капуста

У білоголової капусти нітрати накопичуються в плодоніжки. Саме тому варто її видаляти відразу ж після покупки овоча. Згідно з дослідженням, найменше шкідливих речовин накопичується в брюссельській капусті, а найбільше - в ранньої білоголової.

Важливо! Найкращий спосіб нейтралізувати нітрати в овочах - це проварити їх, слив першу після закипання воду. Так можна "очистити" від хімії молода картопля, кабачки, буряк і моркву. Якщо овочі планується вживати у свіжому вигляді - збризніть їх лимонним або гранатовим соком: у них міститься аскорбінова кислота, яка відмінно справляється з нейтралізацією нітратів.

 

08 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів