На Середнянщині родзинкою великоднього кошика є баранчик (ФОТО)

У Великдень, яскравого сонячного недільного ранку, середняни чемно вишикувалися біля православної церкви для освячення своїх пасок.

 

Поруч із церквою у костелі службу правлять католики, які тиждень тому відсвяткували свою Пасху. Також неподалік церква греко-католиків, які теж після служби освячують паски.

Понад три сотні православних вірян зі своїми сім’ями принесли освятити власноруч виготовлені паски. Вишикувавшись колом біля церкви, жінки повикладали великодні кошики, прикриті вишитими різнокольоровими серветками.

Коли почали дзвонити дзвони, господині повідкривали кошики, вщент «нашпиговані» гурманною всячиною, аби запалити свічки для освячення.

Ми вирішили поцікавитися, що традиційно кладуть селяни у свої кошики. Тож, крім основної пасхальної «героїні» - паски, у кошиках: шовдарі, пікниці, грудки, сир, різнобарвні писанки, м’ясні рулети, тістечка та домашнє вино. З появою у магазинах середземноморських фруктів, деякі ґаздині ще кладуть у кошик банани, апельсини, мандарини та виноград. А деякі, мабуть, через високі ціни вже й на наші овочі, які стають із щоденного у святкове вживання – освячують помідори та огірки. Обов’язково господині кладуть освячувати сіль та масло…

Щодо останнього, то у середнян – цілий традиційний ритуал…Чоловіки, саме їм доручена ця копітка справа – заздалегідь роблять із масла баранчиків.  Це давня віра у те, що баранчик подарує прихильність природи і берегтиме їх від різних стихійних бід.  

Пропонуємо переглянути фоторепортаж і наглядно оцінити розкішне меню закарпатців на Великдень…

Uzhgorod.net.ua

 

12 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів