Закарпаття продемонструє Євросоюзу всі свої економічні можливості (ФОТО)

Виставка, на якій підприємства Словаччини та України матимуть змогу показати свої експортно-імпортні можливості, стане складовою частиною словацько-українського бізнес-форуму.

 

У словацькому місті Кошице з 14 квітня розпочалися «Дні України». Сьогодні у рамках заходу проходить перший словацько-український бізнесовий форум «SUBF-2015», поєднаний з виставкою.

Їх організовує Східнословацька інвестиційна агенція (VIA) у співпраці із Словацькою агенцією з розвитку інвестицій і торгівлі (SARIO), Кошицьким самоврядним краєм, містом Кошице і українським партнером ТОВ «Кратос» (Кривий Ріг). Захід проходив під патронатом міського голови Кошице Ріхарда Рашіго.

Всі основні заходи проводяться в «Культур-парку» – цілісному культурному комплексі, розташованому на території і в приміщеннях колишнього військового містечка.

Делегація Закарпатської області взяла активну участь у цих заходах та презентуватиме на форумі інвестиційні та експортно-імпортні можливості Закарпаття. Складовою частиною словацько-українського бізнес-форуму буде виставка, на якій підприємства Словаччини та України матимуть змогу показати свої експортно-імпортні можливості.

Також на форумі будуть представлені доповіді щодо можливостей підприємництва та інвестування як у Словаччині, так і в Україні. Працюватимуть чотири секції: енергетика - з наголосом на відновлювальні джерела енергії; будівництво; інформаційні і комунікаційні технології; туристичний рух - учасники яких мають умови для взаємних зустрічей і налагодження контактів з потенційними партнерами.

Проведення цього форуму знайшло офіційну підтримку уряду України, зокрема Міністерства закордонних справ та Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

В понеділок відбулася зустріч представників урядових кіл Словацької Республіки та України. Участь в заході взяли міністр господарства Словацької Республіки Павол Павліс,  Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словацькій Республіці Олег Гаваші, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Руслан Корж, голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, перший заступник голови облради Михайло Попович, заступник голова ОДА Михайло Рівіс, Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов.

Опісля учасники перемовин взяли участь у відкритті словацько-українського бізнесового форуму «SUBF-2015».

Павол Павліс зазначив, що такий захід є визначним для розширення співпраці між нашими країнами. «Хочемо політичний діалог між нашими країнами посилити. В нас часті контакти на різноманітних рівнях. І вже через місяць Президент Словаччини відвідає Київ. Ми вважаємо Україну стратегічним партнером. Словаччина підтримує євроінтеграційні прагнення України. Для нас головне – стабілізація ситуація у вашій країні. У 2014 році наш товарообіг зменшився. Але віримо, що це тимчасові проблеми. Потенціал наших економік та традиція співпраці дає надію на кращий діалог», - зазначив міністр.

Руслан Корж подякував за підтримку українського народу зі сторони Словаччини. «Позиція нашої країни щодо руху у Європу – незмінні, попри складну ситуацію. Міністерство здійснює підготовку щодо започаткування зони вільної торгівлі з ЄС. Ми вже можемо нарощувати експорт. Нам необхідно впроваджувати нові стандарти якості продукції. Нині ми обороняємо свою країну, водночас проводимо реформи. Форум надає можливість представити нашим виробникам свою продукції. І ми будемо активно брати участь в заходах щодо просування експортерів України в ЄС», - констатував урядовець.

Ріхард Раші вважає, що Кошіце, як найбільше місто Східної Словаччини є містком для співпраці наших країн. «Ми раді, що дні України проходять в нашому місті. Ми хочемо використати потенціал нашого міста у цій співпраці. Тут можливо встановити нові контакти. Нові контракти та нові представництва будуть відкриті в Кошіцах і це завдяки подібним форумам», - резюмував міський голова.

Володимир Чубірко констатує, що Закарпаття по праву вважається західними воротами Української держави, адже займає унікальне геополітичне положення, межуючи одразу з чотирма державами Євросоюзу. «Розуміючи, що маємо всі передумови, аби стати центром транскордонних і міжрегіональних українсько-європейських зв’язків, обласна влада докладає всі зусилля для налагодження нових і розвитку діючих транскордонних зв’язків, залучення іноземних інвестицій в закарпатську економіку, розширення співробітництва із країнами Євросоюзу і передусім – нашими найближчими сусідами. Зазначу, що на сьогодні наш край має підписані угоди про співробітництво із чотирнадцятьма регіонами країн Євросоюзу, зокрема і з Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словаччини. Наша співпраця зі словацькими прикордонними регіонами має багатолітню плідну історію, яка перевірена часом, і має подальші хороші перспективи у різних сферах життєдіяльності», - вважає керівник ради.

На форумі представлені виступи десятків експертів з країн ЄС, є можливість поспілкуватися з європейськими бізнесменами та чиновниками, налагодити взаємовигідні контакти, оглянути експозицію, отримати багато корисної інформації та цікавих знайомств, повідомляє прес-служба облради.

Вже завтра «Дні України» пройдуть під гаслом «Ласкаво просимо на Закарпаття!» – вся програма цього дня буде присвячена нашому краю.

 

 

20 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів