Лікбез для закарпатських кермачів: як діяти, якщо «даішник» не правий

Які документи інспектор має право перевіряти у водія, у коментарі для Uzhgorod.net.ua надав начальник ВДАІ Ужгородського МВ УМВС підполковник міліції Олексій Співак.

 

Коли ви їдете на своєму транспортному засобі і бачите працівника ДАІ, який вказує на ваш автомобіль пригальмувати і зупинитися, передусім не слід хвилюватися, нервувати і метушитися, привертаючи до себе увагу працівника міліції. Нерідко стаються випадки, коли інспектор під час зупинки транспортного засобу просить дати йому для перевірки документи, не передбачені законодавством України.

А саме документи, які підтверджують законність ввезення автомобіля в Україну, доручення, договір оренди автомобіля, дорожній лист, трудовий договір тощо.

Згідно з ч. 2 ст. 16 Закону України «Про дорожній рух», водій зобов’язаний мати при собі посвідчення водія і, за вимогою співробітників міліції, пред’являти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, – страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, ліцензійну картку на автомобільний транспортний засіб у разі надання послуги з перевезення пасажирів і небезпечний вантаж.

Вичерпний перелік документів, які водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі, міститься в п. 2.1 Правил дорожнього руху, а саме:

- посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії; б) реєстраційний документ на транспортний засіб;

- у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків і спеціальних звукових сигнальних пристроїв – дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС;

- на маршрутних транспортних засобах – схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, – документацію відповідно до вимог спеціальних правил;

- поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення).

Інших документів вимагати від водія працівник ДПС не має. Якщо інспектор ДПС вимагає документи, не передбачені Правилами дорожнього руху, вкажіть йому на те, що він порушує ч. 2 ст. 16 ЗУ «Про дорожній рух», п. 2.4, 2.1 Правил дорожнього руху, подзвоніть на лінію довіри ДАІ і напишіть в Протоколі таке:

«Інспектор ДАІ П.І.Б., порушуючи ст. 19 Конституції України і п. 2.4, 2.1 Правил дорожнього руху, вимагає документи, не передбачені п. 2.1 Правил дорожнього руху, внаслідок чого я вважаю дії інспектора незаконними і прошу притягнути до дисциплінарної відповідальності, а протокол визнати незаконним і необґрунтованим».

Лідія Вербицька для Uzhgorod.net.ua

 

23 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів