Влада Ужгорода вивчає, у якій власності перебувають землі міста

Мерія здійснить інвентаризацію земель.

 

Днями в Ужгородській міській раді відбулося засідання робочої групи щодо перегляду рішень міської ради про порядок встановлення ставки орендної плати в Ужгороді за земельні ділянки, які знаходяться в розпорядженні міської ради. Також доручено провести інвентаризацію земель міста та впорядкувати договори з особами, які встановлюють тимчасові споруди.    

Під час засідання робоча група розглянула актуальне питання – надання пільг підприємцям зі сплати за землю. Нагадаємо, рішенням міської ради від 19 лютого 2015 р. встановлено пільгу в межах 70% від нормативно-грошової оцінки для землекористувачів, у яких землі знаходяться в постійному користуванні. 

«Депутати на сесії критично зауважили, що потрібно встановити не тільки пільгу зі сплати податку на землю, а й на орендну плату. За цю пропозицію було проголосовано. Далі це рішення не могло реалізуватися навіть на надання пільги тим, в кого земля перебуває в постійному користуванні, тому що законом визначено: міська рада може регулювати оплату по оренді тільки за ставками орендної плати. Тоді ж на сесії була визначена ставка орендної плати. Згідно з Податковим кодексом міська рада не має права встановлювати меншу оплату, ніж 3% від нормативно–грошової оцінки. Таким чином, встановивши ставки і проголосувавши за надання 70% пільги орендарям, прийнято рішення, яке не можна реалізувати. Тому наразі це рішення не діє. Водночас, доручено підготувати проект рішення, за яким буде скасовано пільгу по оренді, аби можна реалізовувати пільгу по постійному користуванню для власників і користувачів», –  роз’яснює начальник відділу землекористування Ужгородської міської ради Олександр Чепкий.

По деяким земельним зонам буде підготовлено документацію землеустрою, а саме проект впорядкування території існуючого землекористування. Так, у володінні деяких землекористувачів знаходяться великі земельні площі, зокрема це великі заводи, інші об’єкти, в яких виробництво не проводиться і йде велике навантаження по сплаті орендної плати. Також певні території підприємств часом використовуються під промисловість чи комерцію. 

«На сьогодні уся територія загалом оцінюється під одне цільове використання, тобто або під промисловість, або під комерцію. Розробивши подібний проект по впорядкуванню території існуючого користування, кожна територія буде віднесена до певного виду використання. У цьому випадку замовник, орендар, або користувач земельної ділянки, розробивши цей проект землеустрою, зможе визначити цільове використання власної території. Після того, як проект буде затверджений у Держкомземі, особи зможуть оформити нормативно-грошову оцінку на різні види використання території. Це дасть змогу сплачувати менше», – запевняє пан Олександр

До слова, рішенням сесії від 19 грудня 2014 р. затверджено зміни до «Програми розвитку земельних відносин в м.Ужгород на 2013-2016рр.». Цією Програмою передбачено фінансування на проведення інвентаризації земель у 2015 р. 

«Наразі немає повної інформації про те, у якій власності перебувають землі міста: приватній, комунальній або ж державній. Для цього проводиться інвентаризація земель. Відтак міська рада на основі  матеріалів інвентаризації зможе зареєструвати за собою вільні земельні ділянки як комунальну власність. Це дозволить знати конкретно, де місцева земля є вільною, і в подальшому робити стабільну реалізацію звернень громадян, зокрема, заяв для надання земельних ділянок учасникам АТО», – відзначив секретар міської ради Богдан Андріїв. 

Окрім того, фахівці розглянули питання невпорядкованих у місті терас, а також тимчасових споруд. Задля того, аби особи, які хочуть розмістити на літній період тимчасову терасу або ж малі архітектурні форми, змогли отримати законні зареєстровані договори, спеціалісти мають намір надавати землю комерційного використання в сервітутне користування – право користування чужою земельною ділянкою. Є пропозиція оформити платні сервітути, таким чином буде визначено оплату і людина отримуватиме договір сервітуту на руки. Положення або ж регуляторний акт про сервітутне користування землею має бути розроблений до літа поточного року. 

 Софія Бойко для Uzhgorod.net.ua

 

24 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів