Де тепер знайти прихисток на ніч мандрівникам у Карпатах — згоріло все! (ФОТО)

Вогонь знищив єдиний туристичний притулок часів ще чехословацької Підкарпатської Русі...

 

NB! Неприємна новина для любителів туризму. Сьогодні через необережне поводження з вогнем згорів старий туристичний притулок під горою Явірник, який побудували чехи в 1936-му році, - повідомляє користувач Великий Березний-online на Фейсбук

У двоповерховому туристичному притулку було все необхідне для відпочинку і ночівлі туристів - на першому і другому поверхах - просторі кімнати, обставлені по спартанськи - уздовж стін влаштовані щось на зразок нар, на яких могли влаштуватися хоч і двадцять чоловік одночасно. Посеред кімнати стіл, в кутку - невелика грубка, ось і всі меблі. На дворі, на галявині - ще кілька споруд: дровник, крите місце для вогнища та сінник.

Словом, справжній притулок для тих, хто хотів переночувати, зігрітися, набрати крижаної води з потічка і йти далі в гори.

Туристичний притулок побудували чехи в 1936-му році і весь цей час він служив виключно для таких цілей.

У Чехословаччині пішохідний туризм був дуже популярним.

Існував навіть так званий Клуб чехословацького туриста, для якого розроблялися спеціальні державні програми, будувалися такі невеликі туроб'єкти, здавалися в оренду підприємцям і за помірну плату служили справжніми притулками для туристів-пішоходів. 17 спеціальних туристичних привалів були побудован в різних районах сучасного Закарпаття. Залишався цілим тільки цей, під горою Явірник, решта 16 були спалені або зруйновані.

приют Яворник

пожар приют

сожгли приют

пожар уничтожил приют на Яворнике

Яворник приют

приют под горой Яворник

приют Чехословакия 1936

фото приюта Яворник

 

26 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів