Які з харчів не вчинять лихого закарпатцям?

У правильному харчуванні важливим є баланс жирів, білків і вуглеводів.

 

Неправильне харчування знижує захисні сили організму й може бути причиною багатьох хвороб. Фахівці вважають, що більше половини випадків передчасної смерті (до 65 ро­ків) в Україні зумовлені недугами, у виникненні яких важливу роль відіграє те, що ми їмо. Зокрема неправильний раціон є чинником ризику в розвитку серцево-судинних проблем, у тому числі й атеросклеротичного про­цесу. Зважаючи на такий великий вплив меню на самопочуття, в нашому об­ласному Центрі здоров’я розробили спеціальні рекомендації з цього приводу, а Всесвітній день здоров’я став приводом подати їх до уваги читачів. Ази, які потрібно знати всім Медики наголошують, що негативні наслідки нераціонального харчування найбільше даються взнаки в дитячому й похилому віці, а також незалежно від кількості прожитих років – при малорухливому способі життя.

Ази, які не завадить знати всім, такі.

• Оптимальним варіантом є 4-разове харчування. При цьому проміжки між прийомами їжі не повинні перевищувати 4 – 6 годин, а тривалість трапези має становити не менше 15 – 20 (мозок отримує сигнал про насичення тільки через 20 хвилин) і не більше 30 – 40 хвилин. Важливо ретельно пережовувати їжу!

• Травні залози повинні мати 9 – 10-годинний відпочинок протягом доби. Звісно, йдеться про нічний час. Останній «перекус» має бути неважким і за годину-півтори до сну – найкраще підходять молочнокислі продукти або фрукти. До речі, людям похилого віку, в яких процес травлення стає довшим, ніж у молодості, їсти можна хіба за 2 – 2,5 години до сну.

• Розподіл добового раціону на окремі прийоми залежить від характеру трудової діяльності та режиму дня. При цьому найбільший обсяг і калорійність їжа повинна мати під час сніданку та обіду. При триразовому харчуванні, яке люди все-таки практикують найчастіше, на сніданок рекомендується 25 – 30%, на обід – 45 – 50% і на вечерю – 25% добової енергетичної цінності їжі. Якщо ваша професія пов’язана з розумовою діяльністю, то в робочий час варто споживати до чверті від денного раціону – бо в процесі травлення кров відливає від мозку й надходить до шлунка, сповільнюючи розумову діяльність.

• Яким би не був ваш раціон, головне – дотримуватися постійного режиму: тобто якщо вже харчуєтеся 4 рази на день у визначений час, то робіть так завжди. Будь-які зміни здійснюють поступово й обережно.

Питання актуальне не лише для жінок, адже зайві кілограми – це ймовірність додаткових хвороб. Основне правило: щоб не погладшати, треба не дозволяти організму …голодувати, інакше він почне запасатися жирами. Їсти краще потроху кожні 4 години, головне – не перекушувати поміж цим.

Щоб не переїдати, треба вживати багато рідини: пийте воду, зелений чай, чорний чай із молоком. Але пам’ятайте, що чай із цукром – це вже їжа, бо в ньому міститься багато калорій. Так само й із солодкими соками.

У раціональному харчуванні важливим є баланс жирів, білків і вуглеводів. Жирів дозволяється з’їдати в день 2-3 чайні ложки. Краще якщо це буде оливкова, соняшникова чи кукурудзяна олія. Продукти, які містять крохмаль (вуглеводи), повинні складати 60% денного раціону – простіше кажучи, 3 – 5 порцій. Білків потрібно 5-6 порцій, плюс 2 – 4 – молочні. Молоко, кефір, сир, йогурт – все це важливо для кісток, зубів, м’язів. Без кальцію, який міститься в «молочці», неможлива робота багатьох органів, але потрібно стежити за  жирністю цих продуктів.

Ну і, звісно, мати гарне тіло, нічого для цього не роблячи, нереально. Тож виділіть як мінімум 30 хвилин на день для фізичних вправ. Можна займатися і не щодня, але тоді 3-4 відвідування спортзалу на тиждень обов’язкові. Щоб фізичні зусилля не були даремними, без­по­середньо перед заняттями спортом кра­ще не їсти – підкріпіться за годину до початку тренувань. Добре, якщо це бу­­дуть продукти, багаті на вуглеводи: рис, макарони, гречка, овочі. Упродовж години після тренування з’їжте шматочок курячої грудки або трохи м’яса з овочами – це допоможе відновити сили й тримати м’язи в тонусі. До занять, під час них та після рекомендується випивати по дві склянки чистої води. Це особливо важливо для тих, хто займається кардіотренуваннями (бігова доріжка, велосипед), пише "Закарпатська Правда".

 

26 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів