Катастрофу на ЧАЕС ліквідовували чотириста тридцять правоохоронців Срібної Землі

Всього ж у цьому "атомному пеклі" побувало 3870 закарпатців — представників різних професій.

 

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 29 років із моменту катастрофи на Чорнобильській АЕС. При її ліквідації найбільший удар прийняли на себе пожежники й працівники органів внутрішніх справ. Вони добре розуміли, на що йдуть, опинившись у самому пеклі смертельної радіації. Але робили все для того, щоб захистити нас від іще більшого екологічного лиха…

Ціною неймовірних зусиль, власного здоров’я, а часом і життя вони зупинили вогненну стихію, що вирувала над аварійним енергоблоком. Загалом у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС брали участь 430 закарпатських міліціонерів, із яких 54 загинули.

Впоратися з великою бідою тоді допомагали фахівці з багатьох міністерств і відомств, причому не лише України, а й Росії, Білорусії. Були там і закарпатці: інженери, механіки, водії, військовозобов’язані, сержанти й офіцери, медики, пожежники й правоохоронці – всього 3870 чоловік, із яких померло 675.

Мій син Віктор Бронтерюк у травні, а я в червні 1986-го також виїхали на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи у Київську область. Син спочатку працював на КПП «Діброва» черговим Прип'ятського міськвідділу міліції, а потім близько року – заступником начальника Чорнобильського відділу міліції. На жаль, у 1995-му він помер.

Я виконував обов’язки начальника охорони громадського порядку МВС України,  замінивши на цій посаді генерала Олександра Войцеховського, який важко захворів від великої дози радіації, отриманої в перші дні аварії на ЧАЕС.

Пройдуть роки, зітруться в пам’яті прийдешніх поколінь гострі для сьогодення проблеми, породжені Чорнобилем. Але назавжди залишиться в серцях людей невмируща пам'ять про солдатів атомного фронту, який відкрився в доти мало кому відомому куточку українського Полісся 26 квітня 1986-го.

Рада Асоціації «Чорнобиль» разом із правоохоронцями області розробила низку заходів, аби 29-ту річницю Чорнобильської катастрофи відзначили належним чином.

Начальник закарпатської міліції полковник Сергій Шаранич доручив провести зустрічі з учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС та сім’ями померлих. Їм буде надано  грошову допомогу. У церквах молитимуться за померлих чорнобильців, назвавши їх поіменно. А біля пам’ятника героям Чорнобиля пройде мітинг-реквієм і покладання живих квітів.

Петро БРОНТЕРЮК, голова Асоціації «Чорнобиль» УМВС України в Закарпатській області

 

26 квітня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів