Закарпаття: "ПОРА" взялася за ректора ЗакДУ Ф.Ващука

При висвітленні порушень у ВУЗах, пов’язаних із виборчою кампанією, більша увага приділялася діяльності ректора УжНУ В.Русина. Це було природно, адже УжНУ – найбільший навчальний заклад області. Але за „ могучою” спиною і сумнівною славою Русина непомітною здавалась фігура Федора Ващука – ректора УжДІІЕП

 

До штабу кампанії ?ПОРА!? постійно надходило багато інформації від студентів закладу, тому активісти ?ПОРИ!? вирішили провести невелике журналістське розслідування. ? виявили чимало цікавих фактів.

Зокрема у трьох корпусах інституту розміщувались аж три виборчі дільниці і тільки на одній голосувало кілька десятків студентів. Звичайно, вірний кучміст не міг не скористатися цим, щоби організувати підтримку ??диному?.

Після вивчення всіх фактів вимальову?ться картина того, як робилися голоси для Януковича. Загальна схема така: до складу дільничних комісій від Януковича і технічних кандидатів було включено викладачів та ?надійних? студентів інституту. ?нша частина ?перевірених? людей використовувалася, як підставні виборці.

Дільниця по вул. Заньковецької, 89: до голосування завдяки організованій системі допускалися громадяни, які не лише не прописані у зазначеній дільниці, але й в м.Ужгороді не проживають. Таким ?виборцям? бюлетені видавали члени комісії ? працівники УжД??ЕПу.

Дільниця по вул .Заньковецької, 87б: у голосуванні взяли участь студенти закладу, які мали відкріпні посвідчення. ?х змусили показувати бюлетені члену ДВК ? працівниці інституту, яка стояла неподалік скриньок для голосування, а відповідала за цю ?акцію? проректорка УжД??ЕПу ? М.Артьомова. Також на дільниці працювала схема ?каруселі?.

Дільниця по вул. Українській, 19: членів ДВК змушували розносити агітаційні матеріали за провладного кандидата по домівках виборців, вияснюючи реальну участь у голосуванні громадян.

У день голосування, 21 листопада 2004 року, зі студентами, яких змусили взяти відкріпні посвідчення, проводилися розмови щодо ?правильного? голосування. Такі бесіди проводили проректори УжД??ЕПу М.Ковач, Л.Огороднік, М.Артьомова, директор коледжу п.Росоха та комендант гуртожитку п.Стефко. Про коледж УжД??ЕПу хотілося б сказати окремо, адже йому підпорядкований гуртожиток, що активно використали ?янучари?. У ході такої ?агітаційної? роботи працівники інституту пп.. Стефко, Огороднік, Манохіна, Попович обіцяли підневільним студентам окремі кімнати з комп?ютером, телевізором та холодильником і, звичайно, щасливо складені іспити. На цій дільниці також голосували студенти коледжу, яким виповнилося тільки 15 років!

Але найбільше вразила ситуація в інституті під час Помаранчевої Революції та дії ректора, який керував закладом із Словаччини, куди втік від народного гніву. На початку 21 століття в центрі ?вропи при вході до учбового закладу стояли проректори, які зривали з усіх студентів помаранчеві стрічки! Вірнопідданство ректора вчорашньому режиму не залишилось непоміченим: в останні дні кучмізму ВУЗу присвоїли звання уні-верситету. Справедливо буде за-значити, що наполеглива праця переважної більшості викладачів підтверджу? це високе звання. Проте сумно спостерігати, як невелика купка людей з керівництва ВУЗу нівелю? всі позитивні напрацювання вик-ладацького колективу. Студенти, що не побоялись виступити на підтримку демократії з наді?ю на зміни, опинилися сам-на-сам з Ващуком і КО, який вже бахвалиться перед най-ближчим оточенням близьким зна-йомством з Балогою. ?ПОРА!? заявля?, що за порушення виборчого законодавства повинні відповідати не силою примушені виконавці. Справою честі для правоохоронних органів ма? стати покарання орга-нізаторів злочинів, що мали місце в інституті у період виборчої кампанії, щоб студенти та викладачі нарешті відчули себе вільними громадянами демократичної України.

Прес-центр Громадянської кампанії ?ПОРА!?

 

06 березня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів