Хліб у закарпатських магазинах може здорожчати на третину?

Підвищення вартості продуктів першої необхідності може статися через відміну державного регулювання цін.

 

Незабаром в Україні знову можуть подорожчати хліб, борошно, крупи і соняшникову олію. Міністерство економічного розвитку і торгівлі має намір скасувати держрегулювання цін на соціально значущі товари - такий проект з'явився в Кабміні. Експерти кажуть: тепер виробникам, які й без того завищують ціни, повністю розв'язали руки, пишуть Вісті.

Мінекономрозвитку пропонує скасувати обмеження в 15% на соціально значущі продукти. Якщо документ ухвалять, то можуть подорожчати деякі молочні продукти (молоко з жирністю 2,5%, сметана з жирністю 20%, сир знежирений), соціальні сорти хліба (батон, пшеничний), деякі крупи (рис і гречка), борошно вищого гатунку, масло рослинне рафіноване, кури заморожені (крім курячих стегенець) і т. д.

Спеціаліст-аналітик компанії «ПроАгро» Ярослав Левицький переконаний, що після скасування держрегулювання цін виробникам не треба буде пояснювати збільшення вартості своїх товарів (раніше вони повинні були аргументувати подорожчання більше ніж на 1%):

Можуть подорожчати будь-які продукти з продуктового кошика. Але в першу чергу зростуть ціни на соняшникову олію недорогих сортів. Якщо зараз кілограм (1,1 л. - Авт.) масових марок коштує 25 гривень, то після скасування держрегулювання цін, його вартість може зрости до 30 грн

Правда, є думка, що подорожчає не все і не відразу.

«На молочку, куряче м'ясо зараз і так підняли ціни. І, якщо продовжуватимуть піднімати, то на такі продукти не буде попиту, їх просто перестануть купувати. До того ж, виробники вже навчилися обходити обмеження. Наприклад, якщо держава обмежувала націнки на молоко жирністю 2,5%, то в магазинах з'явилося молоко з жирністю 2,6%, тому всі ці продукти вже коштують дорого », - розповів експерт громадської організації «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко.

За словами експерта, після прийняття змін точно подорожчають соціальні сорти хліба - на 10-30%. Тобто, якщо зараз батон коштує 6,20 грн, то він може піднятися в ціні від 6,8 грн до 8,6 грн, а вартість українського з 8 грн ризикує вирости від 8,8 грн до 10,4 грн.

 

15 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів