Закарпатські туристи взяли «в облогу» Будапештський зоопарк (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Один із найстаріших у Європі зоопарків, який знаходиться у центрі «Перлини Дунаю», відвідали закарпатські студенти УжНУ та журналісти на травневі свята.

 

Зараз у Будапештському зоопарку, а мова саме про нього, живе понад три тисячі звірів та птахів на загальній площі в два з половиною гектари.. У плануванні комплексу поєднали регулярність і мальовничість, прямі доріжки і вузькі звивисті стежки, симетричні та асиметричні павільйони. До речі, ми помітили, що в зоопарк ходять не тільки з дітьми, він дуже цікавий і  дорослим. Адже тут також знаходиться не лише океанаріум, де зібрані екзотичні види риб, а й тропікаріум з колекцією різноманітних тропічних рослин.

Тож платиш при вході 2500 форинтів (майже 7 євро) на одну особу і на не менше 3-х годин самостійно, або з групою мандруєш величезною територією зоопарку та знайомишся з представниками Африканської савани, Арктики, Антарктиди, тропічних лісів. А щоб не заблукати, при вході працівники зоопарку кожному бажаючому роздають карту розташування всіх тварин з їх облаштованим «житлом».

Звичайно тут є WI-FI, що дуже зручно для тих, хто з планшетами, айфонами та смарфонами – можна сфотографуватися або відзняти відео на фоні вподобаного звіра чи птаха і оперативно надіслати друзям та близьким. Або ж, можна скористатися у телефоні безкоштовним Viber і розмовляти скільки завгодно…Одним словом – Європа!

У Будапештського зоопарку дуже цікава історія. Вперше його відкрили для публіки ще у 1866 році. Спочатку тут були тварини лише з Європи, а потім за ініціативи імператриці Ельжбети у Будапешт привезли першого жирафа. Незабаром щедрий подарунок зробив сам Франц Йосип, передавши угорській столиці 35 видів екзотичних звірів. Це стало справжньою сенсацією - мешканці натовпами відвідували зоопарк, щоб побачити забавних мавпочок та різнокольорових папуг. Але найбільше столична публіка уподобала бурого ведмедя. Звірі зоопарку свого часу пережили багато реконструкцій, розбудов, але все лише заради їх комфортного життя. Павільйони, де зараз живуть звірі, просторі, і тварини у них утримуються в умовах, максимально наближених до природніх.

Нині тут можна побачити і слонів, жирафів, левів, тигрів, носорогів, бегемотів, мавп, кенгуру, різноманітних птахів та риб. У зоопарку можна запросто подружитися з лемурами - тварини встигли звикнути до людей і охоче знайомляться з гостями.

До речі, ботанічний парк, що входить до складу зоопарку, повний рідкісних дерев і екзотичних кольорів і рослин. А зоопарк євеликим науково-дослідним центром, який бере участь вміжнародних програмах зі збереження зникаючих та екзотичних видів.

Що ми побачили, тим і ділимося, а також радимо при можливості відвідати екзотичний тваринний «рай» в столиці Угорщини. Емоції зашкалюватимуть, коли зовсім поруч чи то ведмідь, чи тигр, навіть якщо з хижаків безтурботно собі сплять…

Наталія Монда, студентка ІV курсу УжНУ

P.S. Захоплюючу та пізнавальну подорож до Будапешта студентам УжНУ організували керівник Закарпатського осередку Малої академії літератури і журналістики Ірина Гармасій та відомий меценат, депутат Ужгородської міськради Богдан Андріїв.

 

16 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів