Осійська загальноосвітня школа І-ІІІ ст. приймала гостей

Наступну науково-практичну конференцію “Просвіта” планує провести в Іршаві і вона теж буде присвячена творчості Федора Потушняка та інших письменників, виходців із району.

 

Не дивлячись на карантин, сюди зій-шлися земляки, родина та шанувальники творчості класика української літератури, етнографа та археолога Федора Потушняка, якому в ці дні відзначали 95-річчя з дня народження.

Участь у науково-практичній конференції, проведеній районним товариством ?Просвіта? з ініціативи вчителя Андрішко Андрія Андрійовича, взяли також члени культурного братства з Ужгорода: журналісти Василь Бедзір, Оксана Гаврош, Олександр Тімков, професор Ужгородського національного університету, доктор історичних наук Сергій Федака та художниця, яку минулого року визнали образотворчим обличчям року ? Наталія Сіма.

Конференція почалася літературно-музичною композиці?ю за творами письменника та короткою біографічною довідкою, що їх підготували учні школи. ?з спогадами про Федора Михайловича виступили: дружина брата Петра Михайловича - Марта ?ванівна та директор школи Олександр Олександрович Бажо. Цікаві факти навів у сво?му виступі Андрій Світлинець, який подарував майбутньому музею Потушняка три книги на французькій та німецькій мовах, книги унікальні, бо на них ? exlibris та рукописні позначки і замітки Федора Михайловича. Марія Келемен, Сергій Федака, Денис Добра та інші, крім питань життя і творчості письменника, висвітлювали й інші теми. Зокрема, говорилося про необхідність створення музею, про необхідність починати роботи по підготовці до відзначення сторіччя з дня народження ви-значного земляка, про потребу перевидання творів, їх популяризації та більш глибокого вивчення і дослідження на науковому рівні...



Василь КУЗАН



 

09 березня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів