Закарпатські русини взяли в облогу президентську резиденцію (ФОТО)

Представники русинського руху Закарпаття та правозахисники провели акцію у столиці.

 

Біля Адміністрації Президента у Києві представники русинського руху Закарпаття та правозахисники провели акцію, вимагаючи відповіді на своє звернення до Президента України Петра Порошенка про визнання результатів референдуму 1991 р. про спеціальний статус самоврядної території Закарпаття, а також визнання русинів національною меншиною. Про це повідомили самі учасники мітингу.

За словами мітингувальників, жодної відповіді від представників АП русини не отримали, повідомляє РБК-Україна.

Нагадаємо, протягом останніх місяців в Закарпатті активно обговорюється питання надання регіону статусу спеціальної самоврядної території.

Національними громадськими об'єднаннями регіону була створена Міжнаціональна Асамблея Закарпаття, а русинські організації зібрали свій Координаційна рада.

Як заявляють представники русинського руху, незважаючи на те, що русини є корінним народом Закарпаття, який веде свій рід від східно-слов'янського племені білих хорватів, в багатонаціональній Україні русинів продовжують назвати українцями і не визнають національною меншиною, хоча ООН неодноразово рекомендувало це зробити, а в 22 країнах світу русини визнані окремою народністю.

Представник Русинського руху Андрій Юрик заявив на заході, що у своєму зверненні мешканці регіону висловили готовність закарпатських русинів співпрацювати з київською владою в досягненні цілей побудови демократичної України на основі європейських цінностей.

Крім того, він зазначив, що мінськими угодами, підтриманими керівництвом України, передбачено надання Донецькій і Луганській областях особливого статусу і закарпатські русини вважають, що аналогічний підхід повинен бути застосований не тільки щодо Донбаського регіону, але і до Закарпаття. На думку Юрика, для цього є всі необхідні легітимні підстави, пов'язані з підсумками референдуму, що відбувся в Закарпатської області в 1991 році, на якому 78% жителів проголосувало за спеціальний статус регіону.

Він нагадав, що раніше з цього ж питання лідер угорської партії "Йоббік" Габор Вона заявив про те, що Європейський Союз повинен підтримати вимогу русинів і угорців про надання автономії Закарпатської області України.

 

 

22 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів