Закарпатці, готуйтеся сплачувати штрафи впродовж місяця!

Верховна Рада ввела відеофіксацію порушень на дорогах - тепер закарпатським водіям присилатимуть "листи щастя"

 

Так, парламентарі ухвалили в першому читанні законопроект, який вводить відеофіксацію порушень правил дорожнього руху і нарахування штрафних балів водіям. За ухвалення законопроекту №2562 проголосували 247 нардепів.

Документом пропонується ввести автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху за допомогою технічних засобів з функціями фото - і відеофіксації. Зокрема відзначається, що адміністративну відповідальність за порушення ПДД, зафіксовані в автоматичному режимі, нестимуть власники транспортних засобів.

Спочатку законопроект передбачав відміну презумпції невинності для водіїв за адміністративні порушення, проте цю норму домовилися вилучити.

Вводяться зміни і в порядок стягнення штрафів. Так, сплатити штраф необхідно буде впродовж 30 днів. Якщо власник автомобіля, водій не укладуться в цей термін, буде застосована пеня, яка складе подвійний розмір штрафу. Для оплати штрафу і пені буде відведено ще 30 днів. Якщо штраф і пеня не будуть сплачені, постанова про накладення штрафу підлягає примусовому стягненню. Якщо штраф і пеня не будуть сплачені, правопорушника буде автоматично позбавлений права управляти транспортними засобами на 6 місяців.

Нововведенням в законопроекті є введення «штрафних балів». Кожному водієві щорічно нараховуватиметься по 150 балів.Пропонується при фіксації порушень ПДД в автоматичному режимі від загальної кількості балів громадянина, який вчинив правопорушення, вираховувати певну кількість балів.

Нагадаємо, п'ять років тому в Україні вже вводили автоматичну фіксацію порушень ПДД. Проте у кінці 2010 року таку практику Конституційний Суд визнав неконституційною. Суд відмітив, що неправильно штрафувати власників транспортних засобів за порушення на їх автомобілях. Було також відмічено, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер, тобто саме правопорушник повинен відповідати за свої дії, а не власник автомобіля.

 

23 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів