Крайовий Офіс реформ долучив до обговорення процесів децентралізації науковців УжНУ

 

Мету і шлях реформування слід постійно роз’яснювати людям. Про це учора, 22 травня, говорили в Офісі реформ його експерти з науковцями Ужгородського національного університету.

Оскільки проректор УжНУ Мирослава Лендьел є членом робочої групи з впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад області, вважає необхідним терміново запровадити постійні консультації з провідними науковцями щодо питань, що стосуються реформування. «Мені здається, цілком доцільним створити спеціальну рубрику, у якій би конкретні питання, пов’язані із запровадженням реформ, коментували роз’яснювали б і теоретики, і практики. Таким чином, матимемо два погляди, які максимально наблизять нас до об’єктивного бачення проблем і шляхів їх розв’язання», - каже пані Мирослава.

Натомість науковий співробітник Інституту інноваційних технологій  і змісту освіти МОН України Михайло Делеган пропонує для обговорення і напрацювання пропозицій формат круглих столів, за яким би збиралися і науковці, і представники громадськості, і влада. «Вважаю, ключове слово – за правниками. Оскільки децентралізація – базова складова конституційних реформ. Тут без фахового аналізу не обійтися!», - вважає пан Михайло.

Загалом же, учасники розмови констатували: попри зусилля, що їх зроблено для роз’яснення цілі і шляхів реформування місцевого самоврядування, пересічні мешканці досі не розуміють, для чого запроваджуються нині ці зміни. «Більше того, - каже експерт Офісу реформ Роман Сарканич – цього, почасти, не намагаються зрозуміти і самі представники органів місцевого самоврядування та депутати. А саме вони мають бути зацікавлені в зміцненні самоврядування, розширенні його повноважень. Ясна річ, що вивчати вимоги до посилення власної відповідальності (як передбачено реформою) вони, скоріше за все, навіть не хочуть!»

Як повідомляють з Офісу реформ у Закарпатській області, окрім обміну думками, власним баченням форм подальшої співпраці, учасники зустрічі домовилися найближчий круглий стіл з обговорення найнагальніших етапів і завдання децентралізації влади, про що ішлося вище, провести вже наступного тижня.

 

23 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів