Як уникнути грижі: насторожити має будь-який біль у спині

Фахівці  виділяють дві категорії пацієнтів, які потребують операції при грижі хребта. 

 

Перші приходять лікарів, коли втомилися від затяжного дискомфорту, а інші - вже з гострим і сильним болем та більш серйозними наслідками. Про це розповів в інтерв'ю для Gazeta.ua кандидат медичних наук, нейрохірург Центрального госпіталю МВС України Олексій Єрошкін.

- Які пацієнти зазвичай звертаються до вас з діагнозом "грижа"?

- Деякі грижі мають властивість минати. Для цього потрібно вести "спокійний" спосіб життя, без сильних навантажень. Але в одного нашого пацієнта грижа хребта не зникала багато років. Чоловік просто втомився лікуватися різними препаратами. Довго пив знеболювальне. Страждала перш за все якість життя: через виражений больовий синдром чоловік не міг працювати. Особливо турбували моменти загострення. Інша група пацієнтів з грижею - ті, яких привозять вже в лежачому стані. Больовий синдром, як правило, у них дуже сильний. Є й інші проблеми: через те, що грижа тисне на спинний мозок, порушується координація рухів, кінцівки стають слабкими. Часом у руці складно утримати чашку або будь-який інший легкий предмет.

- У яких випадках при грижі потрібна операція, а коли можна без неї обійтися?

- Призначаємо операцію, тільки коли всі інші методи лікування вичерпалися. Коли не допомагають ні блокади, ні фізіотерапія. До речі, радикальні і різкі методи, такі як витягування або вправляння хребта, тільки шкодять. Метод мануальної терапії впливає насамперед тільки психологічно: людина думає "раз мені провели процедуру, під час якої була біль, значить вже пролікували". Хоча насправді лікування тривале і має багато етапів.

- Як проходить операція з видалення грижі?

- Зараз все більше використовують малоінвазивні методики. У середньому, операцію з малими розрізами виконують за 30-40 хвилин. Збільшене зображення при цьому виводять на екран. Виходить, багато бачимо - значить мало травмуємо. Після такого втручання пацієнти починають ходити приблизно через два дні. Чим менше після операції людина лежить, тим швидше одужує.

- Які симптоми можуть говорити про те, що зі спиною щось не так? Що має насторожити?

- Багато хто думає, що тривожним симптомом є хруст в спині. Хоча це скоріше природний процес. Насторожити ж повинен біль у спині будь-якого характеру. Тоді потрібно обов'язково звернутися до лікаря.

- Як уникнути даної проблеми? Як зберегти спину здоровою?

- Як не дивно, кращий метод - це профілактика. Грижа - це наслідок остеохондрозу. Так чи інакше, з дегенеративними процесами спини стикається будь-яка людина. Інша справа - коли саме настане цей момент. Якщо протягом життя займатися простою зарядкою, ходити на плавання, цей процес можна відтягнути на кілька десятків років вперед. Витягнення і вправляння спину не зміцнять. За своєю анатомічною природою, хребет не любить різких і агресивних рухів. Для здорової спини важливо зміцнювати саме м'язи, які підтримують хребет. У спортсменів навіть існує термін "закачати собі спину". Це значить, добре зміцнити м'язи спини. Тоді навіть при сидячій роботі спина буде здоровою.

Катерина ГОНЧАРОВА

 

23 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів