Закарпатці перші отримають компенсацію за економність

26 травня УКРГАЗБАНК видав перші два кредити за програмою ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження "Тепла оселя". Кредити видані жителям Закарпаття на придбання вікон з двокамерними енергоефективними склопакетами.

 

Обидва кредити видані строком на 3 роки. Завдяки державній підтримці позичальники отримають відшкодування 30% суми кредитних коштів, залучених на придбання такого склопакету. Виконавцем державної програми та розпорядником виділених на реалізацію коштів є Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

"Це наші "перші ластівки" в реалізації програми "Тепла оселя". Ця програма надасть можливість кожному мешканцю ефективно використовувати енергоресурси, а головне - істотно зменшити навантаження на сімейний бюджет, враховуючи суттєве підвищення комунальних платежів. Як державний банк ми плануємо досягти значних результатів у реалізації програм ефективного використання енергетичних ресурсів і вже зараз на розгляді знаходяться близько 20 таких заявок з усієї України. Ми бачимо великі перспективи роботи у цьому секторі, нашими клієнтами, безумовно, стануть як фізичні особи , так і ОСББ та ЖБК. Радий, що українці почали все частіше піклуватися про збереження енергетичних ресурсів, а в результаті отримують суттєву економію власних коштів", - зазначив в.о. Голови Правління УКРГАЗБАНКУ Кирило Шевченко.

Термін кредитування за програмою "Тепла оселя" становить від 1 до 3 років. Процентна ставка за кредитом – 25% річних. Максимальна сума кредиту – до 50 тис. грн.

Нагадаємо, 8 квітня 2015 року Кабінет Міністрів України запровадив програму по наданню населенню, ОСББ і ЖБК кредитів та компенсацій витрат на заходи щодо енергоефективності. Це означає, що будь-який громадянин України, або керуючий орган ОСББ чи ЖБК може взяти банківський кредит на утеплення власної оселі чи багатоквартирного будинку, придбання енергоефективного обладнання чи матеріалів, а держава поверне їм частину від суми цього кредиту. 

До цієї урядової ініціативи долучено три державні банки. Зокрема, в УКРГАЗБАНКУ вже розпочалася реалізація програми ефективного використання енергоресурсів та енергозбереження під назвою «Тепла оселя». Ця програма розроблена для фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців і передбачає часткову компенсацію витрат населення на заходи з енергоефективності. Так, завдяки державній підтримці фізичні особи зможуть отримати відшкодування до 30% суми кредитних коштів, залучених на придбання котлів (крім газових), енергоефективного обладнання, матеріалів тощо. Кредит в розмірі до 50 тис. гривень в УКРГАЗБАНКУ можна отримати на термін від одного до трьох років. 

Отримають компенсацію від держави і юридичні особи – ОСББ та ЖБК, які за допомогою банківського кредиту проведуть заходи з підвищення енергоефективності або термомодернізації свого житлового фонду. 

До речі, саме УКРГАЗБАНК першим з українських банків почав кредитувати ОСББ і прекрасно розуміє проблеми, які їх хвилюють. Багато з них можна було б вирішити, якби ОСББ та ЖБК більш активно використовували кредитні програми для вирішення своїх нагальних потреб по енергозбереженню. Сьогодні в УКРГАЗБАНКУ кредити таким позичальникам надаються на термін до 5 років і у розмірі до 3 млн гривень. Разом з ефективним механізмом державної компенсації такий кредит буде дієвим інструментом реалізації програми термомодернізації – адже держава поверне їм до 40% від його суми.

В УКРГАЗБАНКУ сподіваються, що запровадження програми Кабінету Міністрів дасть чіткий сигнал для ОСББ, що термомодернізацію можна проводити не за власні, а за кредитні кошти, а вартість такого кредиту суттєво зменшується за рахунок компенсації від держави. Таким чином уряд демонструє, що він не на словах, а реальними діями підтримує прагнення України до енергоефективності та енергонезалежності. 

Валерія Громицька для Uzhgorod.net.ua

 

27 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів