Громадськість обурена тим, як судді за смертельні ДТП «дають» умовні вироки

Відтак п’яні водії, які збивають людей насмерть, залишаються на волі...

 

Смертельні ДТП з п'яними водіями за кермом стають резонансними справами. Громадськість обурюється, а судді призначають кардинально різні вироки.

Cмертельна ДТП через п'яного керманича трапилась у сусідній із Закарпаттям Львівщині 15 лютого цього року. 23-річний хлопець перевищив швидкість, не справився з керуванням та виїхав на узбіччя. 17-річна пасажирка загинула на місці. Для родичів велика трагедія, що винуватець аварії залишився на волі, йдеться у статті на Zaxid.net.

«Його засудили, йому дали 5 років умовно. 3 роки і все. Він вийшов сухим з води. Він щиро розкаявся, але те щире розкаяння полягає в тому, що він звинуватив нашу внучку», – розказала бабуся загиблої дівчини Марія Іващук.

Рідні кажуть, таке суддівське рішення – поганий приклад для інших водіїв. «Суддя зробив такий прецедент. Всі, хто знав водія-вбивцю, колеги, знайомі будуть думати, що раз йому зійшло з рук те, що будучи п`яним за кермом вбив дівчину, а отримав лише умовно, то можна не переживати», – скаржиться дідусь загиблої Мирон Іващук.

Ще одна ДТП з водієм, який ледь тримався на ногах, трапилася в березні 2013 року. Водій Lexus не впорався з кермуванням і збив двох жінок в центрі Львова на тротуарі. Тоді очевидці автопригоди розповідали, що водій преміальної автівки був п'яний як чіп. Одна жінка отримала легкі ушкодження, інша померла невдовзі в реанімації. Суди тягнулися півтора року, Галицький суд визначив умовний термін і позбавлення водійських прав на рік. Допоки справу Богдана Чорного розглядали апеляційні судді, винуватець втік. Його після пошуків зловили, тепер він відбуває термін у в'язниці.

«Це вже наші закони, що в суді його не взяли під варту і переслали знову в районний суд. Документи загубились, послали не туди. І він ще 3 місяці був на свободі. А коли вже були листи, я писала, інші писали. Його знайшли під Бродами», – розповіла мама загиблої жінки Ельза Буторіна.

Та за українськими законами, за хуліганство можна отримати кілька років тюрми, а п'яному водію за смертельну ДТП можуть дати й умовний термін. Юристи переконані, таку колізію міг би вирішити суд присяжних.

«Все ж таки це двоє суддів і троє громадян, які згідно із законодавством призначені присяжними. Це більш ймовірний варіант абсолютно об'єктивного рішення і покарання такого, яке все ж таки відповідає ступеню», – пояснив адвокат Олександр Атаманюк.

Та винесення вироку залежить від багатьох факторів, пояснюють судді: як повівся водій після аварії, чи усвідомлює він свою вину, чи відшкодував збитки родині. В Україні смертельна ДТП – лише порушення правил дорожнього руху, за кордоном – кваліфікується за статтею вбивство.

«У нас законодавець виходить з того, що це навмисний злочин. Тому що особа керує транспортним засобом, з умислу скоює смерть особи. На Заході в більшості країн цей злочин розглядається як вбивство. Не порушення правил дорожнього руху, а безумовно вбивство», – розказав голова Личаківського районного суду Сергій Гирич.

Uzhgorod.net.ua вже розповідав про затягування розгляд справи мукачівської лікарки-вбивці. 

Судові слухання знову перенесли – на цей раз через неявку представника прокуратури.

Слухання справи мукачівської лікарки, яка вбила людей у ДТП, знову перенесли – тепер через неявку представника прокуратури.

Судове засідання по справі мукачівської лікарки Наталії Балаж тривало усього п'ять хвилин. Причиною перенесення слухання стала неявка представника прокуратури. Також на засідання не з'явилися і двоє захисників обвинувачуваної, однак останні телеграмою повідомили, що у зв'язку з слуханням іншої справи на Полтавщині приїхати не можуть.

Головуючий на процесі суддя Ужгородського міськрайонного суду Олег Придатчук обурений, що через халатність прокурора вкотре слухання не пройшло. Він зауважив, що примусовий привід свідків не виконується і теж прокуратура пояснень не дає, чому начальники райвідділів Ужгородщини та Перечинщини не виконують ухвалу суду з цього приводу.

Нагадаємо, за участі Наталі Балаж сталося криваве ДТП неподалік села Глибоке, Ужгородського району, де вона на авто, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, протаранила Хресну Ходу. Як наслідок – 2 смерті.

Перерву у розгляді справи оголошено до 16 червня, слухання призначено на 10.00. Минулого разу засідання було перенесено через неявку трьох свідків.

Втім, рідні загиблих переконані, якби п`яних водіїв карали суворіше, смертельних аварій було б значно менше.

 

29 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів