Як би мав виглядати філфак УжНУ: інтер’єр від випускників-дизайнерів (ВІДЕО)

Співпраця між Ужгородським національним університетом та Закарпатським художнім інститутом розпочалася завдяки створенню музею-бібліотеки Олени Рудловчак, інтер’єр якого запропонували розробити художники

 

22 червня розпочалися публічні захисти дипломних робіт випускників Закарпатського художнього інституту та Коледжу мистецтв імені Адальберта Ерделі. Створення інтер’єру філологічного факультету УжНУ та музею Олени Рудловчак стало метою дипломного проекту двох випускників під керівництвом викладача Олексія Федора – Ренати Шетелі та Євгена Горячкіна.

Молоді дизайнери розробили інтер’єр музею-бібліотеки Олени Рудловчак, а також коридору, деканату, великої аудиторії, кафедри української літератури, зони відпочинку, майбутнього літературного музею-студії філологічного факультету. За словами керівника Олексія Федора, завдання полягало в перетворені строгої радянської будівлі в сучасне комфортне приміщення, в переході від радянського конструктивізму до функціоналізму, навіть футуризму.

Приміщення оформлені в стриманій кольоровій гамі – блакитному та кольорі охри. Студенти намагалися зробити аудиторії просторими і світлими. У коридорі-фойє за проектом мали б розташуватися інформаційні ніші, диванчики для відпочинку та стилізовані портрети письменників. Велику аудиторію (нині 429), за задумом дизайнерів, треба було б обладнати мультимедійною дошкою та кількома екранами вздовж для кращого сприймання інформації, а стіну прикрасити панно з пейзажами Ужгорода. Родзинками інтер’єрів стало використання природних матеріалів, робіт студентів художнього інституту для оздоблення та різноманітних стилізацій вишивки – від мозаїки на підлозі до панно.

Випускники-дизайнери вперше розробили інтер’єр одного з факультетів УжНУ. За словами ректора Закарпатського художнього інституту професора Івана Небесника, зазвичай студенти обирають таку тему, яка стане корисною для організацій, установ, зокрема й університету.

Проте найважливіше, щоб продукт був практично втілений, вважає проректор з наукової-педагогічної роботи ЗХІ Наталія Ребрик: «Художнику приємно бачити свої творіння серед людей».

Співпраця між Ужгородським національним університетом та Закарпатським художнім інститутом розпочалася завдяки створенню музею-бібліотеки Олени Рудловчак, інтер’єр якого запропонували розробити художники. В процесі роботи виникло й бажання попрацювати й над внутрішнім виглядом всього філологічного факультету.

За словами проректора з наукової роботи Мирослави Лендьел, об’єднання зусиль є благородною ідеєю. Пані проректор була захоплена побаченим та вручила подяку від університету виконавцям дипломної роботи і керівництву ЗХІ. Позаяк розроблено і кошторис, то пані Мирослава Лендьел стверджує, що до сімдесятої річниці УжНУ мають на меті втілити ремонт за цим проектом.

Публічний захист відбувся з участю керівництва обох вишів та митців. У державній екзаменаційній комісії – доктор технічних наук, академік Микола Яковлєв, доктор мистецтвознавства, професор НАОМА Ольга Лагутенко. Рецензентом робіт дипломантів виступив голова Закарпатської організації Національної спілки художників Борис Кузьма.

Побачити проект випускників можна впродовж тижня в «Галереї Ілько».

Іванка Когутич, Медіа-центр УжНУ

Відео Роберта Паппа

 

24 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів