Запліснявілі тушонка та каша - раціон наших бійців на передовій (ФОТО, ВІДЕО)

Закарпатські волонтери продемонстрували, чим годують захисників Вітчизни.

 

У Міністерстві оборони пообіцяли українським військовим нові сухпайкb. Але вони надійдуть в АТО не раніше, ніж через кілька місяців. Чим зараз годують солдатів на фронті, показали закарпатські волонтери. Дивіться самі ТУТ.

У цьому зеленому пакеті - сніданок, обід і вечеря українських військових. Зразок привезла із зони АТО волонтер Людмила.

"Це мені зробили такий подарунок військові. Він упакований 19 травня 2015-ого, це сухпайок, який зберігався відносно недавно і його термін придатності - 10.11.2016 року. Ми зберігали в звичайних умовах", - показує Людмила Бандурчак.

Волонтери вирішили перевірити, чим же годують військових. Меню солдата - паштет, м'ясна консерва з кашею, печиво, кава, цукор. Чим їсти і на чому підігріти їжу, як закип'ятити воду?

"Немає ні ложки, ні склянки, ні разігрівача".

Волонтери відкривають паштет, а він - з пліснявою. У каші не видно м'яса, багато жиру. На обід солдатам пропонують "сніданок туриста" в брудній і іржавій банці.

"Консерви, м'ясо-рослинна каша рисова або гречана. А каші немає, а каші тут немає".

На вечерю - ще одна м'ясна консерва з кашею і знову з неприємним "сюрпризом": "Та ж плісінь, традиційна плісінь у кожній консерві".

"Смак, запах - смердючий. Не знаю, куди вони дивляться, коли вони це роблять! Нехай своїм сім'ям, хто виробляє ці тушонки, візьмуть і місяць погодують. Подивимося, як вони будуть жити. Це - відстій".

Такий набір Міноборони закуповувало по 58 гривень за штуку. Волонтери впевнені, що постачальники відверто "хімічать", економлять на продуктах і упаковці.

І обурені відсутністю контролю за якістю їжі і тим, що всі набори однакові. Ні перших страв. Ні корисних сухофруктів і горіхів.

"Їсти одне і те ж можна. Від однотипної їжі, де немає ні вітамінів, нічого, - виразкова хвороба шлунка точно забезпечена людині. Згущене молоко я не бачу тут. Риби немає, ну одне і те ж. І дійсно,  якість продукції шокує", - каже лікар з гігієни харчування Мукачівської санепідстанції Росана Туровцій.

Обурюються сухпайком не тільки волонтери, а й самі мобілізовані. За санітарними нормами, на сухпайку солдатів можуть тримати тільки три дні. У реальності на передовій військові вживали цю їжу тижнями.

"Спочатку їли, а потім нам волонтери допомагали з усіма продуктами. В основному, на волонтерських. Його постійно їсти важко, бо організм у кожного різний", - розповідає солдат.

"На ньому довго не протягнути. Однозначно. Дуже погано, що там не включений спирт, щоб там якась тринога була, на чому розігрівати. Коли замерзне, то гризеш ту кашу, як лід".

Майже рік волонтери "тиснули" на Міноборони. І лише тепер їм пообіцяли новий сухпайок.

"Це буде 5 варіантів меню, 5 варіантів сухпайка, де у нас триразове харчування. Причому сніданок і вечеря не повторюються. Там буде борщ, там буде суп тощо", - розповідає волонтер Діана Петреня.

Нові сухпайки солдати отримають через кілька місяців, у кращому випадку, до жовтня. Поки в Києві проведуть всі узгодження, тендери, закупівлю. А доти військовим доведеться харчуватися тим, що вже прислали.

 

28 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів