На Закарпатті зникне пиво?

Якщо сьогодні купити пиво можна ледь не на кожному кроці, то через кілька днів придбати його буде і набагато важче, і дорожче... 

 

Так, з 1 липня хмільний напій прирівняють до алкогольних, і для торгівлі ним потрібна буде ліцензія. З цього дня набуває чинності закон про внесення змін до Податкового кодексу №71-VІІІ від 28 грудня минулого року. 
Зі свого боку пивовари лякають, що через нововведення виробництво та продаж пива взагалі може припинитися. За їх словами, з 1 липня для виробництва пива потрібно буде отримати 15 нових дозвільних документів у більш ніж 10 інстанціях.
Фактично є висока ймовірність того, що пивоварні компанії просто не встигнуть отримати ліцензії на виробництво продукції до 1 липня. І, відповідно, не зможуть виробляти й продавати пиво. До слова, в Україні виробляють понад 880 найменувань пива. 
Крім того, реалізовувати пиво можна буде лише у місцях продажу, торговельна площа яких не менш ніж 20 квадратних метрів, обладнаних касовими апаратами, де фіксується виторг від продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів. 
Як це позначиться на ринку пива? Воно зникне з малих кіосків? 
За роздрібну ліцензію для продажу пива треба буде викласти 8 тисяч гривень на рік, за оптову - 500 тисяч. Вочевидь, з маленьких кіосків пиво справді може зникнути. 
До речі, Україна є лідером серед держав Європи та СНД за споживанням пива дітьми у віці 11 - 15 років та посідає друге після Чехії місце в рейтингу. 
Якщо завдяки таким заходам ринок пива скоротиться, то це буде дуже добре. 
Що ж до зростання вартістості пива через ці нововведення, то пивовари не відкидають таку можливість, адже пиво (крім безалкогольного) стане ще й підакцизним товаром, з якого в роздрібній мережі сплачуватиметься 5% податок.    

 

29 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів