Безоплатна правова допомога: на старті – другий етап

З початку 2013 року при Міністерстві юстиції стартував перший етап соціальної програми з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Він передбачає обов’язкову присутність державного захисника у випадках, якщо особу затримали чи коли по відношенню до неї порушено кримінальне провадження.

 

Із 1 липня цього року вступає у дію другий етап цього проекту, відповідно до якого адвокати за рахунок держави надаватимуть допомогу  у цивільних і адміністративних справах.  Більш детально про це газеті «НЕДІЛЯ» розповів Василь ПОПАДИНЕЦЬ, директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області.

Кожному затриманому гарантовано адвоката

  • Василю Юрійовичу, роз’ясніть, будь-ласка, що включає в себе поняття «безоплатна вторинна правова допомога?
  • Насамперед хочу зазначити, що комплексний підхід у доступі населення до безоплатної правової допомоги започаткував Закон «Про безоплатну правову допомогу», який набув чинності у липні 2011 року. Цим законом чітко розмежовано поняття «первинна» і «вторинна» правова допомога. Основна функція первинної – інформаційно-роз’яснювальна. За її наданням будь-яка людина може звернутися в органи юстиції, пенсійного фонду, міськраду, сільраду тощо (тобто в органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування) і отримати правові консультації та роз’яснення.

Робота ж нашого Центру зосереджена на наданні безоплатної вторинної правової допомоги (далі - БВПД). Це юридична підтримка у кримінальних, цивільних і адміністративних справах, яку надають адвокати за рахунок держави. Вона полягає у захисті особи від обвинувачення, представництво інтересів особи в суді або перед державними органами і складання процесуальних документів – позовних заяв, скарг. Завдання нашого Регіонального центру – організувати і координувати процес надання БВПД.

Хочу наголосити, що право на БВПД мають не усі категорії громадян. Зокрема, це затримані, підозрювані у вчиненні злочину, малозабезпечені категорії населення, діти-сироти, біженці, ветерани війни, у тому числі учасники АТО, які мають відповідний статус учасника бойових дій. Повний перелік цих осіб міститься у статті 14 закону «Про безоплатну правову допомогу»

  • Система надання БВПД  працює в Україні уже 2,5 роки. Яких результатів вдалося досягти за цей період?
  • Не скажу, що за ці два з половиною роки було все гладко. Коли ми тільки починали працювати, більшість адвокатів насторожено, а подекуди навіть негативно була налаштовані щодо функціонування системи БВПД. Нині в Закарпатті маємо 63 адвокати, які уклали контракти з Центром. Відзначу, що чимало з них – перспективні молоді фахівці, для яких контракт з Центром - це хороша можливість доказати свою професійність, вдосконалити практичний досвід і завоювати репутацію як серед клієнтів, так і серед суддів.

Нам вдалося налагодити взаємодію із міліцією, прикордонниками, прокуратурою, СБУ, аби ті інформували Центр про будь-які випадки затримання. Нині уже кожен слідчий розуміє: якщо у його провадженні знаходиться справа і в справі порушено процедуру затримання, то адвокат зможе це довести і справа в суді просто «прогорить». То чи не краще дотримуватися відповідних інструкцій?

Ще один позитивний момент: система надання БВПД отримала довіру у населення, що впливає на кінцевий результат. Нині маємо всього 0,02% відмов від захисника, призначеного державою. Загалом у 2013 році наш Центр видав адвокатам 1595 доручень, у 2014 році – 1875 доручень, а за п’ять місяців цього року – майже 900. Більше половина виданих доручень стосуються захисту за призначення, п’ята частина – для надання правової допомоги особам, яких затримано за підозрою у вчиненні злочину, а найменше - для участі у окремих процесуальних діях. Додам, що на рахунку адвокатів центру – понад півсотні успішних справ, 12 з яких завершилися виправдувальними вироками.  

  • Зараз адвокати Центру надають захист виключно по кримінальних справах?
  • Так. Справа у тому, що систему надання БВПД запроваджують поетапно. Поки що триває перший етап, який стартував 1 січня 2013 року. Він передбачає участь адвоката від держави у справах, які стосуються кримінального правопорушення. Мова йде про випадки, коли особа затримана, підозрюється у вчинені злочину, притягається до суду або заарештована за адміністративне правопорушення.

Окрім того, законом передбачені ситуації, коли безоплатного захисника залучають в обов’язковому порядку. Приміром, коли особу підозрюють у скоєнні особливо тяжкого злочину або якщо через психічні чи фізичні вади (сліпа, глуха, німа) вона не здатна повною мірою реалізувати своє право на захист.

  • Яким чином відбувається залучення адвоката на практиці?
  • На будь-якій стадії кримінального провадження підозрюваний чи обвинувачений може заявити клопотання і попросити адвоката за рахунок держави. Тоді доручення видаємо на підставі постанови слідчого, прокурора чи ухвали суду.

Щодо затриманих, то їм адвокат надається автоматично. Власне про факт затримання відповідний орган зобов’язаний повідомити Регіональний  центр  негайно. Черговий інформує про це адвоката та видає йому доручення. А адвокат має прибути до затриманого протягом двох годин з моменту фактичного затримання. Зауважу, що і чергові Центру, і чергові адвокати працюють цілодобово. Тож до затриманого наш захисник приїжджає у будь-який час доби і в будь-якій частині Закарпаття.

Якщо ж особа хоче скористатися послугами свого захисника, адвокат центру все-одно має виїхати до затриманого, зустрітися з ним і отримати письмову відмову.

До слова, я б не радив затриманому відразу відмовлятися від послуг державного адвоката. Бо якщо, скажімо, особу затримали вночі, то не факт, що його адвокат приїде відразу. А час працює не на користь затриманого. Саме у перші години після затримання людина є найбільш вразливою і саме від правильності проведення процесуальних дій в цей період залежить її подальша доля. Участь адвоката, як показує практика, дуже важливо саме на цьому етапі.

На старті – робота місцевих центрів

  • Ви згадували про поетапну реалізацію системи надання БВПД. Коли чекати наступного кроку?
  • Новий напрямок діяльності ми розгортаємо уже із 1 липня і стосуватиметься він надання БВПД по цивільних і адміністративних справах. Відповідні послуги надаватимуть місцеві центри. Вони будуть працювати безпосередньо із людьми: вивчатимуть звернення громадян і прийматимуть рішення по призначенню їм адвоката. Це доволі широке коло справ, наприклад, оскарження дій чи бездіяльності посадових осіб, розподіл майна, вирішення спорів між спадкоємцями, трудові спори, стягнення аліментів, оформлення опіки над дитиною тощо.
  • Де працюватимуть місцеві центри?
  • Місцеві центри будуть діяти в Ужгороді (вул.Загорська, 51), Мукачеві (вул. Недецеї, 39) та Хусті (вул.Карпатської Січі, 53а). Відповідно, до Ужгородського центру з надання БВПД зможуть звертатися жителі міст Ужгород та Чоп, а також Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського районів. Мукачівський центр обслуговуватиме місто Мукачево, Мукачівський, Свалявський, Воловецький, Іршавський та Берегівський райони. Мешканці Міжгірського, Рахівського, Тячівського, Хустського, Виноградівського районів можуть звертатися по допомогу до Хустського центру.

«Наш Центр зацікавлений у співпраці із кваліфікованими захисниками»

  • Не виключено, що до місцевих центрів буде потік звернень. Чи впораєтеся із напливом людей?
  • Сподіваюся, що так. Як було зазначено, наразі на Закарпатті у системі надання БВПД працює 63 адвокати, з якими укладено контракти, а загалом до реєстру внесено 72 . Для залучення до кримінальних проваджень їх вистачало, запрацюють місцеві центри – побачимо. Якщо виникне потреба, проведемо додаткові конкурси, аби залучити нових фахівців.
  • Як власне відбирають адвокатів?
  • Наш Центр зацікавлений у співпраці із кваліфікованими захисниками. Тому адвокати, які хочуть надавати БВПД, беруть участь у відкритому конкурсному відборі. Проходить він у три етапи. На першому етапі оцінюють досвід роботи адвоката, на другому кандидати проходять  тестування з усіх галузей права, а третій етап - це вже особиста співбесіда, на якій визначається мотивація людини працювати у системі. До прикладу, у квітні місяці відбувся 7-ий конкурс з відбору адвокатів. Участь у тестуванні взяло 5 претендентів-адвокатів із Закарпаття і тільки один із них пройшов конкурс. Як бачите, мало бути адвокатом, потрібно бути ще й першокласним фахівцем і доказати це.
  • Як мотивує безоплатних адвокатів держава?
  • Що означає безоплатний адвокат? Він безоплатний для особи, яка потребує захисту. Але аж ніяк не для держави, яка уклала з ним контракт і платить за це гонорар. І платить непогано. У середньому за супровід кримінальної справи адвокат отримує 1650 гривень.  Ця сума може бути і значно більшою, бо розмір оплати залежить від складності справи та від досягнутого захисником позитивного результату його роботи з клієнтом. Фінансове заохочення застосовується, наприклад, при винесенні виправдувального вироку, перекваліфікації злочину з більшої на меншу важкість, зменшення кількості епізодів тощо. Адвокату також доплачують, якщо їх підзахисні мають інфекційні хвороби, і компенсують витрати на проїзд.

- Чи може Центр управляти якістю надання правової допомоги?

- Взагалі якість роботи адвокатів – один із пріоритетних у нашій роботі. Минулоріч Мінюст затвердив стандарти якості надання БВПД. У першу чергу це інструмент для адвоката, який регламентує його поведінку на досудовій та судовій стадіях. Наприклад, зобов'язує захисника під час судового процесу не просто ходити на засідання, а брати активну участь у дослідженні доказів, виступати в судових дебатах, в разі незгоди клієнта з рішенням суду складати та подавати відповідні скарги і т.д.

Окрім того, діє система постійного підвищення фахового рівня адвокатів, так звані каскадні тренінги. Їх проводяться 3-4 рази на рік. На таких зустрічах фахівці мають можливість обмінятися досвідом, сформувати спільну тактику захисту. До речі, якраз цими вихідними в Ужгороді проводиться тренінг на тему «Роль захисника при визначенні кваліфікації окремих видів кримінальних правопорушень, дії захисника у кримінальних провадженнях, які потребують судово-медичної експертизи».

  • Чи несе адвокат відповідальність за якість наданої допомоги?
  • Безперечно, якщо держава платить адвокату, то вона вправі вимагати, щоб ці послуги надавалися якісно, вчасно і в повному об’ємі. Зараз проводиться моніторинг досягнутих результатів у кримінальних справах. Думаю, ця практика згодом буде поширена і на цивільні та адміністративні справи. Обов’язки щодо моніторингу покладено на менеджера з якості правової допомоги, який працює у Регіональному центрі з надання БВПД. Це досвідчений адвокат, який має право без попередження спостерігати за роботою адвоката в суді, поводити інтерв’ювання клієнтів тощо. Якщо в результаті з’ясується, що адвокат не дотримується стандартів, то з ним або ж розірвуть контракт, або ж не продовжать.
  • Адвокат є незалежним у виборі стратегії і тактики захисту клієнта?
  • Однозначно, адже він не є штатним працівником Центру, а лише працює у нас по контракту. Контракт адвоката із центром БВПД - предмет гнучких домовленостей: він сам визначає умови надання своїх послуг, на якій території буде захищати клієнта, чи братиме участь у чергуванні, скільки доручень буде виконувати за певний період тощо. При цьому адвокат без будь-який обмежень може займатися приватною практикою.

Тобто у роботу адвокатів ми не втручаємося, але наша позиція принципова: щоб вони діяли активно на усіх стадіях процесу. Бо за кожною справою – доля конкретної людини. Я не кажу, що вона має уникнути відповідальності, але має понести справедливе покарання, і, що найголовніше, - щоб невинуватий не постраждав...

Людмила СУБОТІНА

0-800-213-103 – цілодобовий безкоштовний номер, за яким сам затриманий або його родичі можуть повідомити про факт затримання.

Детальніше про роботу Центру з надання БВПД у Закарпатській області можна дізнатися на сайті zakarpattya.legalaid.gov.ua

 

30 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів