Закарпатські власники «крутих залізних коней», начувайтеся!

Транспортний податок: з 1 липня закарпатські податківці вмикають “лічильник”.  Розмiр штрафу в разi несплати податку становитиме 9 тисяч грн.

 

Деякi автовласники вже отримали податковi повiдомлення-рiшення про сплату транспортного податку, декого це ще чекає. Його потрiбно буде заплатити протягом двох мiсяцiв, iнакше – чималий штраф. Кого торкнеться новий податок? Яку суму доведеться викласти за розкiшне авто?

Платниками транспортного податку є як фiзичнi (в тому числi й iноземцi), так i юридичнi особи. Оподатковуються тiльки легковi автомобiлi, якi експлуатували до 5 рокiв i об’єм цилiндрiв двигуна яких понад 3000 куб. см.

За кожен такий легковий автомобiль власниковi доведеться щороку сплачувати податок у розмiрi 25 тисяч гривень за умови володiння цим авто цiлий рiк або 2083 гривнi за один мiсяць.

Для нового власника податок нараховується з мiсяця, коли до нього перейшло право власностi. Але навiть якщо автомобiль було придбано наприкiнцi мiсяця, доведеться сплачувати податок як за повний мiсяць володiння. Якщо машинi бiльш як 5 рокiв, то платити податок не потрiбно.

Чи багатьох автовласникiв торкнеться новий податок? У якi термiни треба буде його сплатити?

Що стосується фiзичних осiб, то, за даними Мiнiстерства фiнансiв, податок на розкiшнi автомобiлi стосуватиметься понад 17 тисяч транспортних засобiв. За загальним правилом, податок обчислюється податковою службою за мiсцем реєстрацiї платника податку, а для фiзичних осiб-нерезидентiв – за мiсцем реєстрацiї їхнього транспортного засобу.

До 1 липня власниковi автомобiля податкова служба повинна вручити повiдомлення-рiшення та вiдповiднi платiжнi реквiзити. Iнформацiю про об’єкти оподаткування вона дiзнається вiд органiв внутрiшнiх справ (МРЕО). Транспортний податок фiзичнi особи повиннi сплатити протягом 60 днiв з дня вручення податкового повiдомлення-рiшення.

Чи передбаченi якiсь штрафи за невчасну сплату податку?

Так, пеня плюс штраф. Згiдно з нормами Податкового кодексу, на суму податкового боргу пiсля закiнчення встановлених ПКУ строкiв погашення узгодженого грошового зобов’язання нараховується пеня в розмiрi 120% рiчних облiкової ставки НБУ. Якщо взяти нинiшню ставку НБУ 30%, то 120% вiд 30% – це 36% (за повний рiк прострочення).

Крiм того, нараховується на суму узгодженого зобов’язання (а воно є узгодженим, якщо не оскаржується або не було оскаржене) штраф у розмiрi 10% (якщо прострочення до 30 календарних днiв), 20% (бiльш як 30 днiв). Неважко пiдрахувати: розмiр штрафних санкцiй у разi несплати податку становитиме 9 тисяч гривень.

 

30 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів