В області можуть підвищити орендну плату за земельні ділянки?

Принаймні такий висновок напрошується після прийнятого напередодні парламентом закону.

 

Після внесення змін у 2014 році до Податкового кодексу передбачається, що розмір та умови внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності встановлюються у договорі між орендодавцем (власником) та орендарем, але річна сума платежу не може бути меншою 3 % нормативної грошової оцінки та не може перевищувати 12 % такої оцінки.

Досвід проведення земельних торгів (аукціонів) в Україні з продажу права оренди протягом 2014 року свідчить про перевищення рівня орендної плати за результатами аукціону проти максимально визначеного Податковим кодексом України більше ніж у 2 рази. У 2014 році продано 11 прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності. Річний розмір орендної плати коливався в межах 13,3 – 25,5 %, строк оренди відповідно 7-49 років.

У разі обмеження розміру річної орендної плати (12%) недонадходження до місцевих бюджетів складуть більше 8 млн грн. за період оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності.

 

Саме тому 30 червня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо граничного розміру орендної плати».

 

Законодавчим актом встановлено, що розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності може бути більшим 12 відсотків нормативної грошової оцінки в разі визначення орендаря на конкурентних засадах.

Реалізація Закону забезпечить розвиток ринку оренди земель, передусім сільськогосподарського призначення, а також сприятиме встановленню справедливого ринкового розміру річної орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, що дозволить збільшити надходження до місцевих бюджетів. 

 

02 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів