Колишня Підкарпатська Русь іде під землю! (ВІДЕО)

Те, що колись було справжньою золотою жилою, сьогодні стало справжнім прокляттям для закарпатських селян.

 

Ще за Австро-Угорщини в Ільниці видобували вугілля. Під найбільшим в Закарпатті селом пролягають вугільні шахти. Тоді ніхто не звертав уваги на те, що вони проходять під будинками, а сьогодні ці шахти приносять селянам багато проблем. Особливо ситуація загострилася близько шести років тому, коли в Ільниці почали утворюватися провалля.

Василь Марковцій, житель Ільниці:

"Попросив конюха, щоб він провіз навіз на ділянку. Першу ходку ми зробили хорошо. Друга ходка, так получилося, що теліга осталася у ямі, а коні випригнули. Така яма, десь чотири з половиною на п'ять метрів глубинов получилася. Трещени всяди йдуть, тому що тут іде завал. Ця вулиця іде сплошна. Якщо не наша, общими силами зроблений водопровід. тут води ніде немає. Шахта все забрала! Шахта нічого не компенсує!"

Сьогодні вугілля в шахтах ніхто не видобуває, пише Голос Карпат. В дев'яностих закрили останню шахту "Ільницьку", адже вона стала перестала приносити прибутки. Правонаступники шахти видобувають вугілля тільки відкритим способом, на кар'єрі. Тому і компенсації людям отримувати нема звідки. Провалля засипають самотужки, або за кошти виділені із бюджету села.

Василь Химинець, заступник сільського голови села льниця:

"Писали іще і до Тимошенкані, Юлії Володимирівни, в той час коли вона була прем'єром, і у область, і до наших депутатів. До кого тільки не зверталися. Обіцяли, що буде зроблено таке управління, Юлія Володимирівна тоді дала відповідь. Що зробиться в Закарпатті управління, бо у нас проблема і з Солотвином... Но то, як кажуть, лишилося на бумазі, а на самому ділі нічого не сталося, нічого не зробилося."

 

 

04 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів