Унікальне рукописне Євангеліє, якому кілька сотень років, можна побачити на Тячівщині (ФОТО)

Йдеться про народний музей "Сріберна Земля".

 

Оригінальний за тематикою і змістом, надзвичайно цікавий, але, на жаль, мало знаний, народний історико-краєзнавчий музей "Сріберна Земля" розташований у приватному будинку закарпатського художника Василя Тегзи – палкого поціновувача історії та побуту закарпатців. Продовжують справу подвижника (він відійшов у засвіти 2006-го) дружина Людмила Миколаївна та син Василько.

"Сріберна Земля" упродовж кількох років займала перше місце в державі з-поміж музеїв такого профілю. Поза те, при музеї діє ансамбль "Просвітяночка" і вертеп.

Усі експонати збиралися протягом багатьох років. Деякі з них унікальні: рукописне 600-літнє "Євангеліє", 65 фоліантів релігійного змісту (ХVІІІ ст.), старовинна церковна чаша, ікона закарпатської школи живопису, перші українські гривні, рідкісні марки багатьох країн та ін.

У музеї й понад 200 зразків одягу (переважно гуцульського), 250 домотканих рушників, прялки з мотовилами, велика кількість предметів домашнього вжитку (діжки, маслобійки, глечики, бербенички, розписані тарелі). Експонати згруповано в 12 відділах, пише Закарпаття для подорожей та відпочинку.

Адреса:

вул. Прикордонна, 2

с. Грушово

Тячівський район

 

05 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів