Закарпаття: всі розпорядження і призначення Балоги недійсні

Бо він сам призначений з порушенням законодавства. До того ж вчора ним було призначено на посаду управління зовнішньоекономічної діяльності замість Володимира Химинця (який не протримався і місяця на цій посаді), свого супротивника на виборах мукачівського голови 2004...Ернеста Нусера

 

Ще не так давно наш губернатор Балога заявив, що позбудеться депутатства до 9 березня. Нині ж він про це і не згаду?. Тобто, сумісники були поганими тільки за влади Кучми. Та й сумісники від сумісників відрізняються. Олега Блохіна позбавляють депутатства через суд, а нашоукраїнцям все сходить з рук.

Однак таке потурання законами не дивина, адже самі призначення губернаторів відбулися з порушенням законодавства. ? найбільш дивно те, що Ющенко навіть не поспіша? виправити помилку.

Він повинен знати, що 6-та стаття Конституції передбача? поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову і кожна ця влада ма? свої права та обов?язки. А 19-та стаття Конституції передбача?, що кожен орган ді? строго в межах відведених повноважень і виконання цих функцій іншими органами може кваліфікуватися як узурпація влади. Що, у свою чергу, заборонено 5-ю статтею тої ж таки Конституції. ? міг би знати Ющенко, що якщо Кабмін заборонив реекспорт нафти, то він, як президент, не може говорити навпаки і приймати рішення, яке суперечить рішенню Кабміну, бо це рішення ? компетенці?ю уряду, а не президента.

Та повернемося до губернаторів. Президент підписав укази про призначення нових голів ОДА в день затвердження уряду в залі Верховної Ради, посилаючись на рекомендації щойно призначеного прем??ра Юлії Тимошенко. Але ж механізм призначення губернаторів інший, бо губернатори призначаються за поданням Кабміну, а не прем??ра. Ось як звучить стаття 118 Конституції: "Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України".

Ось і виходить, що з правового погляду будь-яке рішення будь-якого губернатора може бути визнане нелегітимним. Оскільки будь-який громадянин ма? право його оспорювати в судовому порядку, посилаючись на первісне порушення Конституції. ? з високим ступенем імовірності може цей процес виграти. Тож не дивно, що добровольці знайшлися. Журналіст телеканалу "НТН" Осман Паша?в буде позиватися в Печерському суді з приводу визнання незаконними укази Ющенка про призначення глав облдержадміністрацій. У тому числі й Закарпатської.

За словами журналіста, ідея позову виникла після судового прецеденту в Дніпропетровській області (суд скасував рішення глави ОДА Сергія Касьянова як призначеного на посаду всупереч Конституції).

Подібний випадок, на думку журналіста, заклада? міну сповільненої дії під систему регіональної виконавчої влади, тому що навіть через кілька років може виникнути ситуація, коли рішення голови обласноъ або районної державних адміністрацій, а також підписи посадових осіб будуть визнавати незаконними на підставі порушення процедур під час призначення голів місцевих адміністрацій.

Якщо Ющенко не скасу? свої укази про призначених голів ОДА від 4 лютого і перепризначення за конституційною процедурою, то будь-який громадянин може подати в суд на будь-яке рішення губернатора і вигра? цей суд. Бо нині губернатори у нас нелегітимні і всі призначені ними чиновники також незаконні.

Р?О

 

19 березня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів