Чому до цього часу троє загиблих офіцерів 128 бригади так і не стали Героями України?

Роз’яснення прес-секретаря міністра оборони Степана Полторака Вікторії Кушнір з приводу звернення бійців 128-ї бригади.

 

Нагадаємо, днями у мас-медіа з’явилося звернення бійців 128—ої окремої гірсько-піхотної бригади, що дислокується у Мукачеві Закарпатської області.

Військовослужбовці наголошували, що «лише 20 відсотків особового складу отримали статус учасника бойових дій, а також, що їх не відзначають нагородами», хоча бригада була основним підрозділом, який здійснював оборону Дебальцевського плацдарму. Також було озвучено проблемне питання щодо примусового відшкодування за власний рахунок вартості втраченої військової форми.

Аби розібратися з усіма наріканнями бійців, у Міністерстві оборони України була створена спеціальна комісія. Результати роботи комісії дійсно підтверджують, що певні проблеми існують, але не все виглядає так, як озвучено бійцями.

Так, протягом участі бригади у антитерористичній операції державні нагороди отримали 655 військовослужбовців, зокрема, 2 офіцера — звання Героя України, відзнаками Міністерства оборони України нагороджено 168 військовослужбовців бригади, — Начальника Генерального штабу — 61 військовослужбовець. Окрім цього, 34 офіцери бригади отримали чергове військове звання достроково.

Нині на розгляді в Адміністрації Президента України знаходяться подання на присвоєння звання Героя України (посмертно) трьом офіцерам бригади.

Щодо відшкодування вартості виданих бійцям комплектів польової форми, працівники тилового забезпечення пояснюють наступне. Після виходу з Дебальцевського плацдарму особовий склад бригади отримав 402 інвентарні комплекти канадської спеціалізованої форми, вартість 1 комплекту — близько 6 тисяч гривень (їх було видано у тимчасове користування з подальшим поверненням до військову частину). Пізніше усім бійцям видали комплекти зимової форми одягу вітчизняного виробництва. Коли ж прийшов час повертати інвентар на склад, виявилося, що з чотирьох сотень в наявності лише 36 комплектів. Зафіксовано випадки, коли видану канадську форму бійці просто надсилали додому. Після проведення роз’яснювальної роботи із залученням волонтерів, на склади повернулося ще 132 комплекти форменого обмундирування. За таких обставин командування призначено розслідування, аби законно списати втрачене, як це вимагає закон, або відшкодувати втрати.

Щодо надання статусу учасника бойових дій, за даними командування Сухопутних військ ЗСУ, вже отримали зазначений статус — 2056 військовослужбовців 128 бригади.

Загалом зі складу підрозділу 2970 військовослужбовців, з них подали документи на оформлення статусу учасника бойових дій — 2596, на опрацюванні перебувають — 374 справи.

З приводу звинувачень щодо невиплати грошового забезпечення, в основі проблеми лежить недостатнє інформування особового складу. Наприклад про те, що надбавки, у тому числі й грошова винагорода за безпосередню участь в АТО, виплачуються у поточному місяці за попередній, у той час, як основне грошове забезпечення — «місяць-в-місяць». Так, грошове забезпечення за червень 2015 року особовий склад 128 бригади отримав 9 червня, а винагороду за безпосередню участь в АТО за травень 2015 року — 12 червня. Грошове забезпечення за липень 2015 року — у липні, як і винагороду за участь в АТО за червень".

 

15 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів