Люди в білих халатах не на жарт перейнялися материнською смертністю

У вівторок, 28 липня, відбулась відеоселекторна нарада МОЗ України з регіонами з питань стану діяльності акушерсько-гінекологічної служби та аналізу її основних показників.

 

Участь у нараді взяли керівники  структурних підрозділів з питань охорони здоров’я ОДА  по материнству та дитинству, а також головні обласні спеціалісти зі спеціальності «Акушерство та гінекологія», головні лікарі пологових будинків та перинатальних центрів.

До учасників наради звернувся заступик міністра охорони здоров’я України – Віктор Шафранський. «Перше місце серед причин смертності посідають екстрагенітальні патології, друге – акушерські кровотечі, далі – ускладнення пов’язані з тромбоемболічними та септичними станами. Існуючі на сьогодні механізми розгляду причин материнської смертності не є досконалими і не дають змоги вивчити клінічні та організаційні помилки діяльності лікарняного закладу. Рекомендації носять формальний характер і не несуть належної практичної цінності. Заходи не завжди є ефективні – вони на пошук винного, крайнього та на покарання. Цей підхід призводить до маніпуляції статичними даними», - зазначив В.Шафранський. Він поінформував, що на подолання цих проблем наприкінці минулого року МОЗ затвердив наказ № 1014 щодо методології конфіденційного дослідження випадків материнської смертності. «Ця методологія базується на конфіденційних підходах та доказовій медицині. Направлена на виявлення системних факторів, яким можна було запобігти, на вироблення рекомендацій щодо їх усунення», - сказав Шафранський.

Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Акушерство та гінекологія», член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор В.В.Камінський провів аналіз основних показників діяльності акушерсько-гінекологічної служби за 6 місяців 2015 року. «Кількість випадків не збільшилася, але погіршилися розрахункові показники: є тенденція до зниження показників народжуваності в Україні. Нова методологія передбачає анкетування без згадування назви лікарського закладу, прізвища лікаря та жінки, її особистих даних. Таким чином буде більш об’єктивна інформація, як надавалася медична допомога. При цьому буде враховуватися ситуація у нашій державі. Конфіденційне дослідження буде проводитися групою експертів, анонімно», - зазначив Камінський.

Учасники наради обговорили основні причини материнської смертності та шляхи удосконалення медичної допомоги даній категорії населення та зниження материнської і малюкової смертності.

 

28 липня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів