Скільки щомісяця отримують закарпатські нардепи у конвертах?

Виявляється, суми чималенькі.

 

Пригадуєте, як торік парламентарі бідкалися щодо зменшення депутатських зарплат майже втричі? Якщо раніше вони отримували по 15 тисяч гривень на місяць, то тепер після вирахування податків - 4,9 тисячі. Але гарну картину позірного благородства парламентарів зіпсував скандал. В інформпростір потрапила інформація про те, що не тільки народні депутати, а й працівники Кабміну щомісяця отримують чималі доплати "в конвертах", пише "Експрес".

Зокрема, політичний оглядач Дмитро Тузов заявив про те, що керівникам Мінінфраструктури та МінАПК щомісячно доплачують від 3 до 50 тисяч доларів. На скандал уже відреагував міністр юстиції Павло Петренко. За його словами, правоохоронці повинні зайнятися зарплатами "в конвертах" для міністерських чиновників, а Європейський Союз допоможе уряду створити спеціальний фонд, з якого чиновникам будуть легально платити добавку до зарплати. Існування додаткових виплат у парламенті підтвердив заступник голови комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, народний депутат від “Блоку Петра Порошенка” Віктор Чумак. Спершу він казав, що на доплаті сидить частина "Народного фронту", але потім визнав, що і в його фракції така практика існує.

Про те як функціонує ця система - у розмові  з головою Центру політичних студій та аналітики Віктором Тараном.

-- Вам відомо про спеціальні доплати парламентарям?

-- Так, депутатам платять додаткові гроші. Суми коливаються від 2 до 10 тисяч доларів, залежно від того, яка фракція, який депутат та які він функції виконує.

-- І у чому ж причина проблеми та як її можна вирішити?

-- У світі популярна думка, що депутати та чиновники повинні жити в клітках, бути прозорими перед суспільством, підзвітними йому, але ці клітки мусять бути золоті. Тобто, людина має бути достатньо забезпеченою для того, аби у неї не виникало спокуси красти за найменшої нагоди. Ми ж прекрасно розуміємо, що коли чиновник чи депутат отримує кілька тисяч гривень зарплати, але при цьому має можливість впливати на розподіл сотень мільйонів та мільярдів, то зростає ризик, що він почне використовувати в роботі корупційні методи для власного збагачення.

-- Але чому звичайні люди можуть жити на 2 - 3 тисячі гривень, волонтери взагалі працюють безплатно, а депутатам подавай особливі зарплати?

-- Так, людей можна зрозуміти. Але ми вже бачимо, до чого призвело бажання догодити більшості населення. На одну низьку зарплату депутати все одно не живуть, а отримують доплати від олігархів. У підсумку - вони якраз цих олігархів, а не народ обслуговують. Світова практика свідчить, що інших механізмів боротьби з корупцією, ніж підвищення рівня забезпечення та відповідальності, не існує. У тій же Грузії, коли Саакашвілі прийшов до влади, чиновникам почали платити в кілька разів більшу зарплату, ніж мали прості громадяни. В Україні також новим поліцейським вирішили платити по 8 - 10 тисяч гривень, аби в них не було спокуси брати хабарі.

-- Скільки отримують депутати в європейських парламентах?

-- Суми різняться, однак вони немалі. Приміром, депутати  польського парламенту отримують 3 - 4 тисячі євро на місяць, а німецькі парламентарі мають 10 тисяч євро.

-- Але ж звідки бідній державі у період війни взяти гроші на підвищення зарплат депутатам та високим чиновникам?

-- Зменшити кількість чиновників, апарати міністерств, залишити невеликий професійний штат і за рахунок вивільнених коштів збільшити заробітну плату. Схожим шляхом ішли в країнах Скандинавії, де міністерства виконують функції невеликих аналітичних центрів. Крім того, доброю є ідея створити спеціальний фонд за підтримки Євросоюзу. Маємо розуміти, що від роботи добре оплачуваних і чесних депутатів та чиновників країна могла б отримати значно більше, аніж витратила б на них.

Ірина КОВАЛЕНКО

 

03 серпня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів