Історичні й «історійні» пристрасті по регбіліг (ФОТО)

У неділю на ужгородському стадіоні «Спартак» відбувся другий матч із регбіліг (одного з основних різновидів регбі-футболу)  між збірними U-18 України та Сербії. Перший двобій завершився ще в п’ятницю історичною перемогою вітчизняних спортсменів – 34:32.

 

Як зазначив Федір Шандор, президент Федерації регбі Закарпатської області, поєдинки відбувалися в рамках зустрічей чемпіонату Європи між командами U-20 обох країн: тобто перед суперництвом старших спортсменів сильнішого з’ясовували молодші. До складу української дружини входить 11 представників з Ужгорода (загалом у грі беруть участь по 13 учасників від кожної команди). Крім того, 2 наші атлети – Максим Дуля й Сергій Васько – виступають у дорослій збірній із регбі-15 і увійшли до складу олімпійської збірної з регбі-7. 

Власне зустріч українців та сербів (U-20) відбудеться в Чопі 12 вересня, її обслуговуватиме арбітр із Великобританії. А  на підставі матчу за участю 18-річних гравців представник Європейської федерації регбіліг зробить висновок, чи можна  на території України проводити матчі із зазначеного виду спорту. Поважний гість із туманного Альбіону вже підтвердив, що його задовольняють готельні послуги, харчування, якість поля (на підставі зроблених проб ґрунту в Чопі). Як зазначив Ф.Шандор, матч на ужгородському стадіоні «Спартак» фактично відкрив зелену дорогу іграм  європейського рівня з регбіліг на території Закарпаття.

Що ж до перебігу звітного поєдинку, то він відбувався так само напружено, як і перший. На полі вистачало жорстких зіткнень (одному з членів української збірної навіть розірвали губу), динамічних проходів, стрімких атак, жаги виграти двобій. Емоції іноді зашкалювали, бо декілька разів гру зупиняли через сутички між гравцями. Утім поєдинок завершився рукопотисканнями суперників, а серби зуміли взяти реванш, здолавши господарів із рахунком 18:4. 

Насамкінець слід додати, що обидва матчі відбувалися на фоні «обміну люб’зностями» між представниками футболу й регбіліг. Дискусійна історія розгорілася довкола того, чи завдадуть поєдинки з регбіліг шкоди газону стадіону «Спартак», на якому виступають вихованці місцевої СДЮСШОР із футболу.

Позиції сторін виглядають приблизно так. Ф.Шандор зазначив, що розвиватися повинні всі види спорту, гравці регбіліг є 18-річними й зустрічі за їх участю становитимуть не більше шкоди, ніж будь-який футбольний матч із футболу між юнаками. Зрештою члени комісії, до якої входили й представники управління в справах молоді та спорту Закарпатської ОДА, визнали збитки від гри для трав’яного газону мінімальними. До того ж матчі відбувалися згідно з дорученнями керівництва ОДА на базі вищеназваної школи, котра фінансується з бюджету області.

Протилежної думки директор СДЮСШОР Вадим Дьордь. По перше, на його думку, організатори матчу ввели в оману керівництво краю, оскільки говорили про чемпіонат Європи, а в підсумку йшлося про матчеві зустрічі, які напередодні афішувалися як міжнародний фестиваль, турнір «Uzhgorod open», але аж ніяк у статусі поєдинків ЧЄ. По-друге, як би хтось не оцінював шкоду полю (для цього повинні бути відповідні компетентні фахівці), але вона є, газону збитків завдано. Крім того, це ще й завадило  проведенню планових робіт із його реконструкції. А стадіон використовується для матчів чемпіонату ДЮФЛ України (останній розпочнеться вже у вересні). Процес же відновлення поля тривалий, займає не менше двох місяців, тому матчі в зазначений період на «Спартаку» не організовують. Сам очільник СДЮШОР підтримує розвиток спорту, зокрема й регбіліг, але не за рахунок футболу чи інших видів. 

***

 

Попри сказане, хочеться вірити, що інцидент удасться вичерпати. Адже представники  регбіліг надалі гратимуть у Чопі, а на ужгородському «Спартаку» працівники згаданої спортивної школи зможуть продовжити готувати поле до осінніх всеукраїнських баталій із футболу серед юнаків.

 

Володимир Тарасюк для Uzhgorod.net 

Фото автора

 

03 серпня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів